Üretim planlama ve kontrol optimizasyonu: Ve bir işletme uygulaması
Optimization of production and control: And implementation to a enterprise
  1. Tez No: 413913
  2. Yazar: VEDAT GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİM KAZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlama ve Kontrol (ÜPK), Doğrusal Programlama (DP), Sipariş Büyüklüğü Belirleme, Production Planning and Control (PPC), Linear Programing (LP), Lot Sizing
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada üretim planlama ve kontrol süreci ve üretime yüklenen sipariş miktarının doğrusal programlama yöntemi ve grafik yöntem ile çözümü incelenmiştir. Çalışmada emniyet stoklu ve sonlu kapasite koşullarında üretim programının matematiksel modellemesi geliştirilmiştir. Modelin amacı üretim siparişlerinin minimum maliyetle zamanında karşılanmasını sağlayacak yaklaşımın geliştirilmesidir. Modelde temel maliyet kısıtları olan üretim, geçiş ve stok maliyetleri baz alınmıştır. Çalışmanın 2. bölümünde üretim planlama ve kontrol ile ilgili literatür özeti ve temel kavramlar incelenmiştir. 3. bölümde örnek problem üzerinden matematiksel model geliştirilmiştir. Örnek problemde verilen talep tahmini, geçiş maliyeti, stok tutma maliyeti, emniyet stok seviyesi, üretim kapasitesi ve üretim maliyeti 4. bölümde işletme güncelinde hesaplanmıştır. 5. bölümde ise modelin uygulanması ile oluşan sonuçlar hesaplanmış ve iyileştirme noktaları tespit edilerek üretim programı güncellenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, production planning and control process and the order quantity that load to production was examined by linear programming and graphical method. With this scope we built mathematical model in condition that has safety stock and limited capacity. The purpose of the model is; to develop a mathematical model that satisfy production orders on time with minimum cost. The basic cost items evaluated as production, changeover and stock holding cost. In the second chapter the literature revive was given that about production planning and control. In the third chapter, the mathematical model has been developed by the example problem solving. Demand forecasting, changeover costs, inventory holding costs, safety stock levels, production capacity and production costs that given in the second chapter were calculated based on workplace data in the fourth chapter. Chapter fifth formed by the application of models calculated results and production plan updated after improvements have been identified.