Sabahattin Kudret Aksal Tiyatrosu
Theater of Sabahattin Kudret Aksal
  1. Tez No: 413918
  2. Yazar: B. DEFNE DİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Sahne Sanatları, Sabahattin Kudret Aksal, ġiir Dili, Sabahattin Kudret Aksal'ın Oyunları, Theater, Scene Arts, Sabahattin Kudret Aksal, Lyric Language, Plays of Sabahattin Kudret Aksal
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın konusu Sabahattin Kudret Aksal Tiyatrosu'dur. Sabahattin Kudret Aksal, 1920-1993 yılları arasında yaşamış bir sanatçıdır. Ürünlerini şiir, öykü, deneme ve tiyatro alanlarında vermiştir. Üniversitede felsefe bölümünde okumuştur. Tüm yapıtlarında felsefe öğreniminin izleri görülmektedir. Sanatçı, güzellik ve estetik arayışlarına yönelmiştir. Sözcük seçimlerinde her zaman titiz davranmıştır. Özellikle dil konusu üzerinde durmuştur. Farklı türlerdeki yapıtlarının bütününde duru bir dil kullanmıştır. Sanatçının şair kimliği, tiyatro oyunlarına da yansımıştır. Şiir dilini sahneye taşımıştır. Sabahattin Kudret Aksal'a göre tiyatronun dili şiir dilidir. Tiyatronun yaşamsallaşabilmesinin tek yolunun metin okuma alışkanlığının yaygınlaşması olduğunu savunan yazar, kendi yapıtlarını da okuma tiyatrosuna benzetir. Sanatçı aynı zamanda bir kuramcı titizliğinde çalışarak, tiyatronun temel problemlerini değerlendirmiştir. Oyunlarında politik tartışmalardan uzak duran yazar genellikle evlilik, aile içi ilişkiler, kadın ve erkeğin arasındaki uyumsuzluklar, bireyin varoluşu üzerine eğilmiştir. Oyunları dramaturjik olarak başarılıdır. Oyunlarının sık sık sahnelenmesi bu özelliğinin sonucudur. Yazarın yapıtları hem içerikleri hem de kullandığı dil nedeniyle günümüzde de canlılığını korumaktadır. Türkçe
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Sabahattin Kudret Aksal's Theatre. Sabahattin Kudret Aksal was an artist, lived between 1920 and 1993. He wrote poems, stories, essays and plays. He has had a bachelor degree in philosophy. His education of philosophy had an impact on his works. He has tended towards to the beauty and esthetics. He has been very careful while choosing the words. Especially he has dwelt on language issue. He has used very clear language. The artist's poetical character, has had an impact on his plays. He has carried his lyrical language to the theatre. According to Sabahattin Kudret Aksal, the language of theatre is poetical. For the sake of theatre, reading drama texts should be generalized as a habit. He thinks that his plays are similar to Readers theatre. He studied carefully like a theoretician and analyzed the main problems of theatre. The writer avoided political arguments in his plays, focused on marriage, family relationships, disharmony between woman and man, the existence of individual. His works have been considered as successful in dramaturgically. Thus Aksal's plays put on stage often. Even today his works are still actual because of its contents and the language. Ġngilizce