Tüketim kültüründe kahraman imgesi
Image of hero in consumption culture
- Tez No: 413917
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. M. KORKUT ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kahraman, Tüketim Kültürü, Popüler Kültür, Rol Model, Reklamcılık, Hero, Consumer Culture, Popular Culture, Role Model, Advertisement
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Her kültür ve dönem, kendi kahraman imgelerini yaratmıştır. Topluma dayatılan tüketim kültüründe, bu imgelerin üretimi, reklamcılık, markalaşma, ve popülerlik gibi, ticari olgular ile ilişkilidir. Bu araştırmada, genel olarak tüketim toplumunun rol modelleri haline gelen, marka reklam karakterleri ve markalar ile ilişkili ünlüler, kahraman imgeleri adı altında açığa çıkarılmaya çalışılmıştır. Araştırmadaki örnekler, markalara sözcülük yapan kurgusal ya da ünlü karakterler, tek başına markalaşan ünlüler ve beli bir cinsiyeti etkileyen kavramdan yola çıkılarak resmedilen karakterler olarak çeşitlenmektedir. Araştırmadaki bulgular, büyük ölçüde, yirminci yüzyıl başından itibaren gelişen Amerikan tüketim kültüründeki kahraman imgelerini içermiştir. Yeni Adam ve Yeni Kadın olgularının dergiler ve dergi reklamlarında görselleşmiş halleri ile medyada gün geçtikçe daha çok yer işgal eden ünlüler ve ürünler ile ilişkileri, bulguların arasında yer almaktadır. Bulguların arasında, tüketim kültüründe kahramanlar olarak en çok göze çarpan yıldız sporcular, önemli bir yer tutmuşlardır. Popüler kültürdeki önemli kahraman üreticileri olarak Hollywood sinemasına ve çizgi roman mecrasına değinilmiştir. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında Amerika'nın yanı sıra, küreselleşmeye başlayan tüketim kültürü ile diğer kültürlerden de bulgular elde edilmişlerdir. Son olarak, kahraman imgelerinin Türk tüketim kültüründeki yerini belirlemek adına, ülkemizdeki koşullar ile birlikte, bu kültüre ait kahraman imgelerine yer verilmiştir. Yirminci yüzyıldan başlayarak, kendi dönemlerinde medyada önemli bir yer işgal etmiş ve kitlelere yayılmış kahraman imgeleri, dönemlerindeki sosyoekonomik ve sosyo-politik koşullar ile birlikte ortaya koyulmuştur. Bu anlamda araştırma, tüketim kültüründeki kahramanların kimler olduğu, nasıl algılandığı, kahraman imgelerinin dönemlere ve kültürlere göre ne gibi değişiklikler gösterdikleri üzerine yoğunlaşmıştır. Türkçe
Özet (Çeviri)
Every culture and era creates its own heroic imagery. In consumer culture which mandates society, these images are associated with commercial facts like advertising, branding and being popular. Brand protagonists and celebrities associated with brands, who are role models of consumer society, are exposed. Terms and circumstances are also referred. Samples like brand endorsers or fictional brand characters are incuded in the research. Consumer society which is affected by brands and popular culture, is erupted in United States of America during first half of twentieth century. In this case, findings of the research widely included heroic imagery of America's consumer culture. Images of New Man and New Woman in magazines and advertising, celebrity images which take more and more part in media are included in the research. Ideal housewife imagery is referred. Sport heroes of popular culure, have the biggest part in the text. The relation of consumer culture with myths and archetypes which is used in contemporary advertising industry and popular culture has been discussed. Use of hero archetype in media has been explained. The association and modifications of hero with consumer culture has been discussed. When explaining of heroic imagery used in different medias, especially advertisement, cinema and sports has been underlined. Distinctive heroes of consumer culture in Turkey had been underlined. Starting from twentieth century, hero images which took most part in their own era, are explained with socio-economical and socio-political conditions of the time. The questions of“Who are the heroes in consumer culture?”and“Which are their images?”or“Why they differ from time to time?”are tried to be answered. İngilizce