Avrupa Birliği sinema politikalarının Türk sinemasına etkileri
The affects of European Union cinema policies on Turkish cinema
  1. Tez No: 413922
  2. Yazar: AYDAN TUNCAYENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜHAL ÇETİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Sinema Politikaları, Eurimages, Türk Sineması, Eurimages İlişkileri, European Union, Movie Policy, Eurimages, Turkish Cinema, Eurimages Relations
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Film Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 286
Özet
Sinema politikaları, ulusal sinemaların varlığını sürdürebilmesi açısından korumacı ve destekleyici düzenlemeleri içeren bir yapı içinde olmak durumundadır. Amerika'nın sinema ürünlerinin dağıtımı, üretimi ve gösterimi alanında dünya pazarını tekelinde bulundurması, Avrupa'yı bu tekeli parçalamak için çare arayışlarına itmiştir. Avrupa sinema politikaları, yalnızca piyasa koşullarına göre değil; nitelikli sanat ürünlerinin de desteklenmesi gerekliliğine önem vermiştir. Avrupa Birliği bünyesinde, Avrupa sinema politikaları yerel kültürlerin ve ulusal sinemaların yaşatılması hedefli dönüşümleri sağlamak için yasal, ekonomik, kurumsal, politik ve güçlü kültürel alt yapıya yönelik çeşitli önlemler almıştır. Avrupa sineması, kendini Hollywood sinemasından temelde“sanat sineması”kavramıyla ayırmış ve yaptığı yatırımları ve destekleri bu zemine oturtmaya özen göstermiştir. Sinemaya ayrılan finansal desteğin artırılması, dayanışmayı güçlendirecek Avrupalı şirketlerin yapılanması ve ortak yapımları geliştirme yolundaki çalışmalar bu karşı koyuşun birer uzantısıdır. Avrupa Birliği'nin film politikaları Amerikan ve Avrupa sinema endüstrisi arasında genelde görsel-işitsel, özelde ise ideolojik bir savaşın başlangıcı olmuştur. Amaç; tek ve güçlü bir 'Audivisuel Endüstrisi' kurmaktır. Avrupa'nın yaratıcı sinema kişiliğini geliştirerek varlığını korumak amacını taşıyan Eurimages, bu projelerinden biridir. Bu mücadelenin sonucu olarak; Avrupa Konseyi Yaratıcı Sinematografik Görsel-İşitsel Eserlerin Ortak Yapımı ve Dağıtım Fonu olan 'Eurimages' ortaya çıkmış ve Avrupa'da ortak yapım deneyimini iki ya da üç ortaklı olarak yaygınlaştıran dağıtım ve gösterim alanlarında da destek sağlayarak, Avrupa sinemasının oluşmasına katkıda bulunmuştur. Avrupa sistemi daha çok filmi kültür ve sanatla özdeşleştiren, o yüzden destekleyen bir anlayışla hareket etmiştir. 1980 sonrası sinema politikalarında etkili olduğu görülen bir diğer unsur ise, Türkiye'nin Avrupa Birliği ile girdiği ilişkilerdir. Bu anlamda 1980 sonrası Türk sinemasına olumlu yönde kazanımlar sağlayan etkili çalışmaların özellikle Avrupa sinema çevreleri ve film ortak-yapım kurumlarıyla olan ilişkileri olmuştur. İletişim teknolojilerinin hızlı gelişimi ve Amerikan film endüstrisinin dünya üzerindeki tekeli, Türkiye sinemasını da olumsuz anlamda etkilemiştir. Güçlü bir altyapıya sahip olmaması, sermaye sıkıntısı çekmesine neden olmuştur. Film yapımı için yeni kaynak arayışları, sinemamızın aynı zamanda hızlı bir değişim geçirmesini ve yeni bir yapılanma sürecine girmesini sağlamıştır. Başlangıcından bu yana kendi endüstrisini oluşturamayan Türk sineması da Eurimages'a üye olarak dışa açılım konusunda önemli bir adım atmıştır.
Özet (Çeviri)
Movie policy is bound to be in a structure that contains protective and supportive regulations in terms of the continued existence of national cinema. Distribution of American cinema products, keeping the monopoly on the world market in the field of production and representation, pushes Europe to search for remedy for break that monopoly. European film policies, not only according to market conditions; Supporting art also gave importance to the quality requirements. Within the European Union, the survival of European film policies to provide targeted local culture and national cinema transformation of legal, economic, institutional, political, and has taken various measures to strong cultural infrastructure. European cinema separates itself the basis for the Hollywood movie“art cinema”has allocated its investments and supports the concept and was careful to base this ground. Increasing financial support allocated to the cinema, structuring of European companies to strengthen solidarity and work towards developing a co-production is an extension of this resistance. European Union policies in general audiovisual films between American and European film industry, in particular has been the beginning of an ideological war. Purpose, is to set up single and powerful 'Audiovisual Industry'. With the aim to maintain its presence by developing Europe's creative personality Eurimages fund is one of these projects. As a result of this control; The European Council of Creative Cinematographic Audio-Joint Production of Visual Arts and Distribution Fund which 'Eurimages' emerged and by providing support for the distribution and display area promoting the co-production experience in Europe, two or as three partners, has contributed to the formation of European cinema. European system to identify more film culture and art, he has acted in a manner that supports percent. Another factor that affected the cinema policy after 1980 is the relations with Turkey enters the European Union. In this sense, especially after 1980, providing efficient operation of the Turkish cinema has been positive gains in relations with European co-productions and movie theater environment institutions. Rapid development and monopoly of the American film industry in the world of communication technology, has affected Turkey in a negative sense of the movie. The lack of a strong infrastructure, has led to a shortage of capital. New resources for film-making, the goals of our cinema and also provides a quick change into a new restructuring process. It cannot create its own industry since its inception in Turkish cinema has taken an important step towards opening to the outside as a member of Eurimages.