Müzik beğenisinde kültürel sermaye ve kültürel elitizm: Kıbrıs örneği
Cultural capital and cultural elitism in music preference: Cyprus example
- Tez No: 413923
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FIRAT KUTLUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Cultural Capital, Cultural Elitism, Music Preference, Cultural Studies, Cyprus
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez çalışmasında Kıbrıs örneğinden yola çıkarak insanların müzik beğenisinin şekillenişinde“Kültürel Sermaye”ve“Kültürel Elitizm”kavramlarının etki boyutu, iki toplum özelinde ve ortaklıkları gözetilerek incelenmiş, çıkan sonuçlar bu kavramlar ışığında değerlendirilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde müzik ve müzik beğenisi üzerinde durularak, müziğin insan hayatındaki işlevlerine ve müzik beğenisi, sosyal sınıf, beğeni, eğitim ilişkisine değinilmektedir. Çalışmanın ikinci bölümünde, Bourdieu'nun kültürel sermaye kavramını anlayabilmek için sosyolojisine değinilmiş, alan, habitus, oyun, sermaye türleri, kültürel sermaye ve kültürel elitizm kavramlarını açıklamaya yönelik literatür araştırması yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kıbrıs adasının genelini kapsayan ve 120 Kıbrıslı Türk ve 102 Kıbrıslı Rumla yüz yüze gerçekleştirilen görüşmelere ve bu görüşmelerin sonuçlarına yer verilmektedir. Araştırmada ayrıca görüşmelerden önce yapılan pilot çalışmaya da değinilmektedir. Kapalı ve açık uçlu sorulardan oluşan görüşme formları Kıbrıslı Türkler için Türkçe, Kıbrıslı Rumlar için ise İngilizce olarak hazırlanmıştır. Çalışmada çıkan sonuçlar kültürel sermaye ve kültürel elitizm kavramlarıyla bağlantılanarak yorumlanmış ve iki toplum arasında ortak bir etki boyutu olduğu görülmüştür. Türkçe
Özet (Çeviri)
In this thesis, based on the Cyprus example, the effect of“Cultural Capital”and“Cultural Elitism”concepts have been examined in shaping people's music preferences considering two different societies and the similarities inbetween and the results have been evaluated in the lights of these concepts. In the first part of the three part consisting thesis, with an emphasis on music and music preference, it is referred to music appreciation and music functions in human life, social class, preference, education relations. In the second part of the study, Bourdieu's sociology have been mentioned in order to understand his cultural capital concept and also literature search have been made to explain field, habitus, game, types of capital, cultural capital and cultural elitism concepts. Third part covers the face to face interviews that was conducted through the whole island with 120 Turkish Cypriots and 102 Greek Cypriots and also covers the results of these conducts. Research also describes the pilot study that was conducted prior to the interviews. Interview forms consisting of closed and open-ended questions were given in Turkish to Turkish Cypriots and in English to Greek Cypriots. The results were evaluated and reviewed in relation to cultural capital and cultural elitism concepts and two communitites have shown to have a mutual size in effect. İngilizce