Anamorfik sanat üzerine araştırmalar ve seramik uygulamaları
Research on anamorphic art and ceramic applications
  1. Tez No: 413929
  2. Yazar: ÖDÜL ATA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CANDAN GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Anamorfik, Yanılsama, Perspektif, Ayna, Algı, Anamorphic, Illusion, Perspective, Mirror, Perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
'Anamorfik Sanat Üzerine Araştırmalar ve Seramik Uygulamaları' adı altında hazırlanan bu çalışma, temelde perspektif etkiyle oluşturulan görsel algıya dayalı bir illüzyon ortaya koyan eserlere merak duyulması sonucunda başlamıştır. Tasarımların temelinde esas alınan düşünce Anamorfik sanatın tarihi üzerine yapılan araştırmalar sonucunda incelenen ilk örneklerinde işlenen konular doğrultusunda yön bulmuştur. Anamorfik sanatın tarihi araştırıldığında üretilen eserlerde çeşitli tekniklerle uygulanan çizimlerin daha çok dönemin kralları gibi siyasi kişilikler ve öğeler ya da dini inançları temsil eden çeşitli sahnelere rastlanmıştır. Bu sanatın ilk örnekleri 'Anamorfik Perspektif' yanılsamaları tekniğinin özelliklerini taşımaktadır. Daha sonraları silindirik ve konik biçimli aynaların üzerine çarpıtılmış görüntülerin yansıtılarak asıl görüntünün ortaya çıkmasının amaçlandığı 'Anamorfik Ayna' yanılsamaları olarak bilinen eserler üretilmiştir. Günümüzde plastik sanatlarda mimaride ve sokak sanatlarında kullanımı yaygınlaşan bu sanatın anamorfik perspektif etkiyle üretilen eserleri genellikle geniş alanlarda uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayna yardımıyla oluşturulan kompozisyonlar belirli sınırları olan düz yüzeyler üzerine çarpıtmayauğramış çizimlerin uygulanmasıyla ya da iki veya üç boyutlu deforme edilmiş formların kullanılan çeşitli aynalara yansıtılması sonucu gerçek görüntününortaya çıkmasıyla oluşturulmuştur. Bu çalışma kapsamında uygulanan tasarımlarda Anamorfik sanatın tarihindeki örneklerde görülen dini konulu kompozisyonlardan yola çıkılarak Hıristiyanlık tarihi inancında rastlanılan yedi ölümcül günahın temsil ettiği şeytanların illüstrasyonları doğrultusunda kavramsal bir yaklaşımla seramik formlar üzerine uygulamalar yapılmıştır. Formlar üzerindeki deforme görüntülere, belirli açılardan bakılarak ve çeşitli araçlar yardımıyla asıl kompozisyonun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis prepared under the title of 'Research on Anamorphic Art and Ceramic Applications' began with the curiosity for the art works that based on illusion that depend on visual perception that created with perspective. The source of the design ideas of anamorphic art; inspired from the subject of the first example according to anamorphic art history researches. While searching anamorphic art history; its been encountered various scenes that represent; kings, politicians, political figures or components and religious beliefs. First examples of this art have characteristics of the illusion technique of 'Anamorphic Perspective'. After that, its been produced with the intention of emerging the real visual image distorted images are reflected on cylindrical and conical shaped mirrors as known as 'Anamorphic Mirror' illusions. Today; this art becoming widespread in plastic arts, architecture and street art; the art that produced with the anamorphic perspective effects usually appears ass applications in wide areas. The compositions that created with the help of mirrors, the drawings that distorted with the plane areas that have certain edges or two or three dimensional deformed forms mirrors that reveals the real visuals. Designs applied in this study; the common Christian faith's seven deadly sins have been illustrated on the basis of the anamorphic art. Its been aimed to reveal the original compositions on deformed images on ceramic forms and been helped by various tools for looking from certain angles.