İbnülemin hat koleksiyonundaki sülüs-nesih kıt'aların içerik ve sanat yönünden incelenmesi
The examination of sülüs-nesih kitas in İbnülemin's collection of calligraphy in terms of content and art
- Tez No: 413940
- Danışmanlar: PROF. DR. M. HÜSREV SUBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Crafts, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: İbnülemin Mahmud Kemal İnal, sülüs-nesih, hat, koleksiyon, kıtʻa, İbnülemin Mahmud Kemal İnal, sülüs-nesih, calligraphy, collection, kıta
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
İbnülemin Mahmud Kemal İnal Osmanlı İmparatorluğun'nun son, Cumhuriyet'in ilk dönemine şahitlik etmiş bir fikir adamı ve sanatseverdir. Harf inkılâbıyla sekteye uğrayacağını düşündüğü Hat sanatının yok olmaması için gösterdiği gayretlerden biri de hat koleksiyonudur. Her nevi yazı örneklerinden oluşmuş zengin koleksiyonunu 1953 yılında İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'ne bağışlamıştır. Bu çalışmanın ana konusu İbnülemin hat koleksiyonundaki sülüs-nesih kıtʻalardır. Kıtʻalar orijinalinden alınmış dijital baskı üzerinden incelenmiş, metni okunup transkribe edilmiş, süslemeleri hakkında bilgi verimiş, araştırma esnasında dikkat çeken bilgiler paylaşılmıştır. Kıtʻaları yazan hattatlar hakkında da araştırmalar yapılarak ayrı bir bölümde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
İbnülemin Mahmud Kemal İnal was an art-lover intellectual who witnessed the last period of Ottoman Empire and first years of Turkish Republic. His collection of calligraphy was one of his efforts to prevent the interruption of this art after the alphabet reform. He granted his contentful collection which includes several scripts in every form of calligraphy to Istanbul University's in 1953. The main subjects of this study are the kıtas in the form of sülüs and nesih. The kıtas were examined over the digital copies of the original works, read and transcribed into Latin alphabet. Also an outline about the conspicuous characteristics of the scripts and ornaments are given. The calligraphers who has written the kıtas are investigated and dealt in an additional chapter.