Yükeselen ekonomilerde ekonomik özgürlük - doğrudan yabancı yatırım ilişkisi: Panel veri analizi(1995-2013)
The relationship between economic freedom and foreign direct investment in emerging market economies: Panel data analysis(1995-2013)
  1. Tez No: 413960
  2. Yazar: MUSTAFA ÇELİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ASLI YENİPAZARLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Özgürlük, Ekonomik Özgürlüğün Bileşenleri, Doğrudan Yabancı Yatırımlar
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çalışmamızda doğrudan yabancı yatırımların uluslararası hareketliliğinde etkili olan parametrelerden biri olan ekonomik özgürlükler ile doğrudan yabancı yatırımların ilişkisini tespit etmek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda örnek kütle olarak Morgan Stanley Global Equity Indexes içerisinde yer alan, MSCI Emerging Markets Index'i oluşturan yirmi bir yükselen ekonomi benimsenmiştir. Bu ülkelere dair doğrudan yabancı yatırım verilerine UNCTAD'ın istatistik veritabanı olan UNCTADSTAT'tan erişilmiştir. Söz konusu ülkelerin ekonomik özgürlük skorları ile ilgili olarak Heritage Vakfı'nca 1995'ten bu yana hazırlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi'nden faydalanılmıştır. Çalışmada sadece ekonomik özgürlük – DYY ilişkisi sorgulanmamış, Heritage Vakfı tarafından ekonomik özgürlüğün bileşenleri olarak tanımlanan dokuz bileşenin (ticaret özgürlüğü, yatırım özgürlüğü, finansal özgürlük, girişim özgürlüğü, parasal özgürlük, mali özgürlük, kamu harcamaları, mülkiyet hakları ve yozlaşma olmaması), doğrudan yabancı yatırımlar ile ilişkisi de sorgulanmıştır. 1995-2013 döneminin incelendiği çalışmada analizler, E-views programında dengeli panel veri analizi yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonucunda yükselen ekonomilerde, ekonomik özgürlükler ile DYY arasında pozitif bir ilişkinin varlığı tespit edilmiş, bunun yanında ekonomik özgürlüğün bileşenlerinden finansal özgürlük, girişim özgürlüğü, parasal özgürlük, mali özgürlük ve kamu harcamaları değişkenleri doğrudan yabancı yatırımları çekebilmede hükümetlerce ele alınması gereken özgürlük alanları olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to identify the relationship between foreign direct investment and economic freedom which is one of the effective parameters of the international mobility of foreign direct investment. Twenty one emerging economies constituting MSCI Emerging Markets Index, which is one of the indexes of Morgan Stanley Global Equity Indexes, are adopted as sample. FDI data of those countries is accessed through statistical database of UNCTAD, UNCTADSTAT. With regard to economic freedom scores of these countries, it has benefited from the Foundation of Heritage Index of Economic Freedom prepared since 1995. In the study, it is not only the relationship between foreign direct investment and economic freedom is examined; but also the nine components of economic freedom (trade freedom, investment freedom, financial freedom, business freedom, monetary freedom, fiscal freedom, government spending, property rights and the freedom from corruption) as well. In the study covering the period of 1995-2013, the analyses are done with the method of balanced panel data in E-views program. At the end of the study, the existence of a positive relationship between FDI and economic freedom has been identified in emerging economies. Besides financial freedom, business freedom, monetary freedom, fiscal freedom and government spending variables as the components of economic freedom, have been identified as the areas of freedom that should be take into consideration by the governments to attract foreign direct investment. KEYWORDS: Economic Freedom, Components of Economic Freedom, Foreign Direct Investment