Yükseköğretim kurumlarında bütçe algısı üzerine ampirik bir çalışma
An empirical study on the perception of budget in higher education institutions
- Tez No: 413961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FAZLI YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Budget, Right to the Budget, Higher Education Institutions, Participatory Budgeting, Citizen Budget
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bütçe, kamu kesiminin etkin bir şekilde çalışabilmesi için temel ilkeleri gerçekleştirebilecek etkin bir mali araç olarak görülmektedir. Bütçe bir hükümetin en güçlü sosyal ve ekonomik politika aracıdır ve her bir vatandaşında yaşamlarında önemli bir rol oynar. Vatandaşların hükümet bütçelerini anlaması, bu konuda bilgi alması ve süreçlere erişiminin olması, onların kamu fonlarının kullanımı için hükümete hesap sormasını sağlaması nedeniyle hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma yükseköğretim kurumlarında bütçe algısını incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, bütçe ve bütçe hakkının kavramsal çerçevesi çizilerek; İngiltere, Fransa, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya ve Türkiye'de bütçe hakkının tarihsel gelişimine yer verilmiştir. Daha sonrasında, çalışmanın ana teması olan bütçe algısının geliştirilmesine yönelik olarak yapılan katılımcı bütçeleme, vatandaş bütçesi ve vatandaş bütçesinin uygulandığı bazı ülkelere yer verilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise, yükseköğretim kurumlarında bütçe algısını ölçmek için anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması, Dumlupınar Üniversitesi'nde çalışan akademik personel, idari personel ve üniversitede İİBF' de maliye bölümünde okuyan öğrencilerinden basit rassal örnekleme yoluyla seçilen 474 kişiye uygulanmıştır. Katılımcıların bütçe ve bütçe uygulamalarına ilişkin algılarını ölçmek amacıyla elde edilen veriler IBM SPSS Statistics (21.0) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anahtar Kelimleler: Bütçe, Bütçe Hakkı, Yükseköğretim Kurumları, Katılımcı Bütçeleme, Vatandaş Bütçesi.
Özet (Çeviri)
Budget is regarded as an effective means which sets forth the fundamental principles for the public sector to operate efficiently. Budgeting is the most powerful tool of any government in terms of economic and social policies, and plays an important role in the lives of citizens. Therefore, citizens' understanding of government budgets, getting the appropriate knowledge and accessing to the related processes have a critical significance in order for them to hold responsible the government for using public funds. This study is intended to examine the perception of budget in the institutions of higher education. In line with this aim, the conceptual framework for budget and the right to the budget are put forward with references to their historical developments in England, France, the United States of America, Germany and Turkey. Accordingly, some countries are taken into the account, where participatory budgeting for improving the perception of budget, citizens' budget and its applications, as the main issues of this study, are practiced. In the last chapter of the study, the questionnaire/survey which is made for measuring the perception of budget is reviewed and assessed. The survey is applied to 474 persons who are students majoring in finance, academics and administrative staff working at the Dumlupınar University, chosen by simple random sampling. The data derived for measuring the participants' perception of budget and budget applications are analyzed through the program IBM SPSS Statistics (21.0).