Nanolif kullanılarak sulu çözeltilerden krom uzaklaştırılması
Removal of chromium from aqueous solution by nanofiber
  1. Tez No: 414002
  2. Yazar: SELDA ÖZEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nanolif, polimer, poliakrilonitril (PAN), nanokil, adsorpsiyon, elektrolif çekim yöntemi, krom, Nanofiber, polymer, polyacrilonitryle, nanoclay, adsorption, electrospinning, Chromium
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, nanolif elde etme yöntemlerinden en yaygın en avantajlı yöntem olan elektrolif çekim yöntemi kullanılarak poliakrilonitril (PAN) polimeri ile nanolif sentezlenmiştir. Sentezlenen nanolifler arasına nanokil serpilerek nanokil katkılı PAN nanolif yüzey elde edilmiştir. Sentezlenen nanokil katkılı PAN nanolif yüzey taramalı elektron mikroskobu (SEM), FT-IR ve TGA gibi yöntemler kullanılarak karakterize edilmiştir. Üretilen nanokil katkılı PAN nanolif yüzeyi ve nanokil ayrı ayrı adsorban olarak kullanılarak sulu çözeltilerden Cr(VI) iyonlarını uzaklaştırma işleminde kullanılmıştır. Krom metalinin belirli konsantrasyonlarda (1,0x10-3-8,0x10-4 M) çözeltileri hazırlanmış, sentezlenen nanokil katkılı PAN nanolif yüzey ve nanokil ile batch metoduna göre krom uzaklaştırması deneyleri yapılmıştır. Adsorpsiyon kapasitesine etki eden parametrelerden pH, sıcaklık, adsorban madde miktarı ve zamanın etkileri incelenmiştir. Metal analizi AAS cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler kullanılarak adsorpsiyonun Langmuir, Freundlich ve Dubinin-Radushkevich (D-R) adsorpsiyon izotermlerine uygulanabilirliği test edilmiştir. Adsorpsiyon kinetik ve termodinamik açıdan incelenerek, adsorpsiyonun 2.derece pseudo kinetik modele uygun olduğu görülürken termodinamik açıdan değerlendirildiğinde negatif ∆G0 değerine sahip olduğu bulunmuştur. Her iki adsorban madde açısından adsorpsiyonun istemli olarak gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Polyacrylonitril (PAN) polymer and nanofibers have been synthesized by using electrospinnig method which is the most common and the most advantageous method to obtain nanofibers. PAN nanofibers surface additived nanocly,was obtained by adding nanoclay in synthesized nanofibers.The synthesized nanofibers nanoclay composite surface, was characterized by using technique like SEM, FT-IR and TGA. This produced PAN nanofiber surface which included nanoclay and nanoclay by using adsorbent separately was used to remove Cr(VI) ions from aqueous solutions. The solutions of a certain concentration of chromium metal (1,0x10-3- 8,0x.10-4) which may be in agueous solutions was prepared. The experiments were made in order to remove ions by using the synthesized nanofibers and nanoclay composite surface according to the batch method. Some parameters which effects of adsorption capacity like pH, temperature, amount of adsorption. Substance and time were investigated. The analysis of metal was made by using AAS device. The applicability of this adsorption to adsorption isoterms of Langmuir, Freundlich and Dubinin-Radushkevich (D-R) was tested by using obtained information. When adsorption was examined from kinetic and thermodynamically, it was observed the suitability of the second degree of pseudo kinetic model. On the other hand, it was observed that it has the ∆G negative degree when it was investigated in view of the thermodynamic. Resulting in these subtance of adsorption, it was realized that adsorption is a spontoneous reaction.