Eğirdir ekolojisinde yetiştirilen erkenci yerli armut tiplerinin (Pyrus communis L.) fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of phenological, pomological and morphological characteristics of some early-season domestic pear (Pyrus communis L.) genotypes grown Egirdir ecological conditions
  1. Tez No: 414007
  2. Yazar: RÜVEYDA BAĞBOZAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MEHMET POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pear, Phenology, Pomology, Morphology, Pyrus communis L, Eğirdir
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma bazı erkenci yerli armut çeşit ve tiplerinin fenolojik, pomolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Isparta'daki Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde yürütülmüştür. İncelenen genotiplerin meyve ağırlığı 21.57-273.00 g, meyve boyu ile 25.91-117.33 mm, meyve eni 35.76-82.06 mm ile, meyve sapı uzunluğu 8.45-60.85 mm, meyve sapı kalınlığı 15.12 -51.69 mm, meyvelerin suda çözünebilir kuru madde miktarı %16.33-10.58, titre edilebilir asitliği % 0.1-0.94, meyve suyu pH'sı 3.21-5.41 arasında belirlenmiştir. İncelenen armut çeşit ve tiplerinde tomurcuk kabarma tarihleri 20 Şubat-27 Mart arasında gerçekleşmiştir. Tomurcuk patlama tarihleri 15 Mart-4 Nisan arasında gerçekleşmiştir. Bu çeşit ve tiplerde ilk çiçeklenme en erken 3 Nisan'da ve en geç 15 Nisan'da tam çiçeklenme en erken 5 Nisan'da, en geç 18 Nisan'da gerçekleşmiştir. Çeşit ve tiplerde çiçeklerin döküm tarihi 21 Mart-30 Nisan tarihleri arasında değişmektedir. Hasat tarihleri ise 1 Temmuz-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Çiçeklenme süresi en uzun 20 gün, en kısa 9 gün sürmüştür. Tam çiçeklenme ve hasat arasında geçen süre en uzun 131 gün en kısa 80 gün sürmüştür. Ayrıca bu çalışmada çeşit ve tiplerin morfolojik karakterizasyonu ortaya konmuştur. Sonuç olarak bu genotiplerin bazıları meyve ıslahçıları için ümitvar genotipler olarak tavsiye edilebilir. Anahtar Kelimeler : Armut, Fenoloji, Pomoloji, Morfoloji, Pyrus communis L., Eğirdir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine of phenological, pomological and morphological characteristics of some early season domestic pear genotypes in Fruit Research Station, Eğirdir/Isparta. The measurements of fruit weight, fruit lenth, fruit width, fruit stem length fruit stem thickness, the amount of water soluble solids, titratable acidity and fruit juice pH were determined as 21.57-273.00g, 25.91-117.33 mm, 35.76-82.06 mm, 8.45-60.85 mm, 15.12-51.69 mm, 16.33-10.58 , 0.1-0.94 %, 3.21-5.41 respectively for the studied genotypes. The dates of swelling buds in the examined pear varieties and types were emerged during February the 20th to March 27th. Buds burst took place between the dates of March 15 to April 4. The first flowering in these kinds and types occurred on the 3rd April at the earliest and on April the 15th at the latest; full blooming took place on April 5th at the earliest and 18th April at the latest. The cast dates of the flowers in varies and types were observed between March 21 and April 30. The harvest date took place between the dates of July 1 to August 22. Flowering time was the longest as 20 days, the shortest lasted for 9 days. The time between harvest and in full bloom was the shortest 80 days and the longest 131 days. The morphological characterization of the varieties and types was also demonstrated in this study In conclusion, some of these genotypes can be recommended as promising genotypes for the fruit breeders.