Eğirdir (Isparta) ekolojisinde yetiştirilen geççi yerli armut (Pyrus communis L.) tiplerinin pomolojik, morfolojik ve fenolojik özelliklerinin belirlenmesi
Determination of pomological morphological and phenological characteristics of some late-season domestic pear (Pyrus communis L.) genotypes grown Egi̇rdi̇r (Isparta) ecological conditions
- Tez No: 414008
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tip, UPOV, Genotip, Pomoloji, Morfoloji
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma 2014 yılı Isparta ili Eğirdir ilçesinde yürütülmüştür. Araştırma Eğirdir ilçesinde yer alan Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürlüğü Genetik Kaynaklar bölümünde bulunan 18 armut tipi ve bir armut çeşidinin fenolojik, morfolojik, pomolojik özellikleri tanımlanmıştır. Araştırmada incelenen armut tiplerinin meyve olgunluğu 23 Ağustos-20 Ekim arasında gerçekleşmiştir. Armut tiplerinin meyve ağırlığı 22.04- 373.97 g, meyve boyu 30.55-141.27 mm, meyve eni 35.02-87.33mm, meyve eti sertliği 9.92-12.92 kg, meyve sap uzunluğu 14.99-40.67 mm, meyve sap kalınlığı 1.49-5.10 mm, suda çözünebilir kuru madde içeriği % 12.25-19.25, titre edilebilir asit içeriği % 0.20-0.65, yaprak sap uzunluğu 29.84-48.46 mm, yaprak ayası genişliği 33.08-61.26 (mm), yaprak ayası uzunluk 45.31-86.20 mm arasında bulunmuştur Bu çalışmanın amacı Isparta ili Eğirdir ilçesinde yer alan Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürlüğü'ne ait arazide bulunan yerli armut tiplerinin gelişme performanslarını incelemek, adaptasyon kabiliyetlerini ortaya koymak ve yörede iyi gelişme gösteren yüksek verimli armut tiplerini belirlemektir. Genotipler arası morfolojik düzeyde farklılıklar ve benzerliklerin belirlenmesinde UPOV çeşit özellik belgesi kullanılmıştır. UPOV çeşit özellik belgesine göre alınan ölçüm ve gözlemler puanlama sistemine dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research was continued Isparta/Eğirdir in 2014.The research is defined nineteen type of pear and a type of pears phenological, morphological and pomological properties where is institute of Eğirdir Fruits Research Directorship Genetical Department. The ripeness of the fruits which were examinated occured between 23 August and 20 October.Type of pears found fruit weight 22,04-373,97 g, height fruit 30,55-141,27 mm, fruit width 35,02-87,33 mm, fruit firmness 9,92-12,92 kg, fruit stalk height 14,99-40,67 mm, fruit stalk thick 1,49-5,10 mm, soluble dry matter %12,25-19,25, titrable acid %0.20-0.65, petiole length 29,84-48,46 mm, leaf blades breadth 33,08-61,26 mm, leaf blades length 45,31-86,20 mm. The aim of this research was to examine the growth performance, reveals the adaptability and to identify highly efficient pear type in Fruit Research İnstitute at Eğirdir/Isparta.The UPOV document was used to determine the differences and similarities between the genotypes. Observations and measurements taken by the UPOV kind of property documents was transformed into scoring system. Keyword: Type, UPOV, Genotyp, Pomological, Morphological