Antalya Ovacık dağı yöresinde kızılçam (Pinus brutia Ten.)'ın gelişimi ile bazı yetişme ortamı özellikleri arasındaki ilişkiler
Relationships between some environmental characteristics and site index of brutian pine (Pinus brutia Ten.) in the Ovacik mountain district, Antalya
  1. Tez No: 414015
  2. Yazar: HALİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAD ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bonitet, Kızılçam, Ovacık Dağı, Yield capacity, Brutian pine, Ovacık Mountain
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, Antalya Ovacık Dağı Yöresi'nde Kızılçam (Pinus brutia Ten.)'ın gelişimi ile yetişme ortamı özellikleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla, Ovacık Dağı Yöresi'nde saf olarak yayılış gösteren kızılçam meşcerelerinden 70 adet örnek alan alınmıştır. Her bir örnek alandaki edafik ve fizyografik özellikler belirlenmiştir. Ayrıca her örnek alanın bonitet endeksi (100 yaşındaki üst boy) belirlenmiştir. Örnek alanların bonitet endeksi ile edafik ve fizyografik faktörler arasındaki ilişkiler korelasyon analizi, faktör analizi ve regresyon ağacı yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Uygulanan istatistiksel analizler sonucunda, kızılçamın boy gelişiminde en etkili değişkenler; sıcaklık indisi, boylam ve enlem olmuştur. Kızılçamın boy gelişimi regresyon ağacı yöntemi ile % 36 oranında açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the relationships between height growth Brutian pine (Pinus brutia Ten.) and site environmental conditions factors in the Antalya Ovacık Mountain district. In order to do this research, seventy sample plots were taken from pure Brutian pine stands in Antalya Ovacık Mountain district. Edaphic and physiographic factors in each sample plots were determined. Additionally, site index of each plots were determined using average height of dominant trees at reference age at 100. The relationships between sample plots of site index and edaphic and physiographic factors were evaluated by using correlation, factor and regression tree analysis. The results of the applied statistical analysis offer that temperature index, longitude and latitude were the most significiant variables influencing Brutian pine of height growth. Explanation percentage of the Brutian pine of height growth was found 36 % by using regression tree analysis.