Avanos ilçesinde yaşayan 65 yaş üstü bireylerin ev ortamlarının ev kazası yönünden değerlendirilmesi
The evaulation of individuals over the age of 65 in aspect of accidents at home in the town centre in Avanos
- Tez No: 414098
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEFİKA DİLEK GÜVEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Ev kazası, Hemşire, Elderly, Home accident, Nurse
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma, yaşlıların ev ortamlarının, ev kazası yönünden değerlendirilmesi amacıyla, Nevşehir İli Avanos İlçesinde yaşayan, 65 yaş üstü bireylerle, Şubat 2015-Nisan 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve ev güvenliği denetim listesi ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini, Türkiye İstatistik Kurumu 2013 nüfus sayımı sonuçlarına göre, 13.250 nüfustan oluşan Avanos İlçe merkezindeki, 65 yaş üstü 4.332 yaşlı oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü evrendeki birey sayısı bilindiği için; n=Nt²pq / d² ( N-1)+t²pq formülü kullanılmış örneklem sayısı 324 olarak hesaplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi Kruskal Wallis ve Mann Whithey U testleri ile yapılmıştır. Araştırmaya başlamadan önce ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinler alınmış, yaşlı bireylere gerekli açıklamalar yapılarak, yazılı onamları alınmış, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Etik Kurulundan etik kurul onayı alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, erkeklerde, geliri giderden fazla olanlarda, sürekli ilaç kullanmayanlarda, kronik hastalığı olmayanlarda ev güvenliği risklerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, ev kazası risklerini azaltmaya yönelik, ev içi düzenlemeler, eğitimler ve gerekli hemşirelik girişimlerinin planlanıp uygulanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried with elderly people to determine home environment is conducted to evaluate the direction of home accidents in elderly people living in Avanos County in Nevşehir between February 2015 and April 2015. The data were collected with personal information form and home safety checklist was created by the researcher. The population of the investigation constituted according to result of Turkey Statical Instituon census in 2013. Avanos has population of 13,250 people and it has population of elderly people 4,332. Sample size, n = Nt²Pq / d² (N-1) + t²pq formula is calculated as the number of 324 sample used. Data were analysed with Kruskal-Wallis and Mann Whitney U. Before starting the study, the permission was taken from the related foundations, necessary explanation were made to the elderly people and was taken written consent from them and were taken ethic committee approval from Nevsehir Hacıbektas Veli University Ethic Committee. The results of study, risks of home safety was found to be significantly high in the subject with men, high revenue, who don't use continuous medication, don't have chronic diseas. In the light of these data, to reduce the risk of home accidents, domestic regulations, it is proposed to apply the necessary education and nursing initiatives planned.