Seismic performance of gravity type quay wall
Ağırlık tipi rıhtım duvarlarının sismik performansı
  1. Tez No: 414146
  2. Yazar: ZEYNEP TUĞÇE YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. ESİN ÇEVİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bloklu rıhtım duvarı, sarsma tankı deneyi, sismik performans, sayısal modelleme, rıhtım duvarında geometri etkisi, Block type quay wall, shaking table test, seismic performance, numerical modelling, effect of quay wall geometry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Yapı ve Altyapı Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
Limanlar yaşam süreleri içerisinde deprem nedeniyle ciddi hasara uğramaları nadiren gerçekleşebilmektedir. Ancak, böyle bir durum meydana geldiğinde, büyük tahribatlar söz konusu olabilmektedir. Limanlar, ülke ekonomisi üzerinde önemli bir yere sahiptirler ve genellikle, yıkıcı etkilerin aksine rıhtım duvarlarının limit deformasyonlar gösteridiği gözlenmiştir. Buna rağmen, meydana gelen onarılabilir düzeydeki kalıcı deformasyonlar, yeniden inşaa ve tamir nedeniyle ticari kesintilere ve dolayısıyla ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Limanlar, kendisini çevreleyen zemin ve su bileşenleri ile etkileşim halindedir ve bu kompleks olgu“zemin-yapı-su”etkileşimi olarak ifade edilmektedir. Ağırlık tipi kıyı yapılarının tasarımında çoğunlukla“geleneksel yöntem”ve“performansa dayalı yöntem”kullanılmaktadır. Gelenkesel yöntem, kuvvet-denge sınırı aşıldığında oluşan yapı performansı hakkında bir bilgi vermemektedir. Performansa dayalı tasarımda ise sismik tasarımdan önce tanımlanan parametreler (eğilme, yatay ve düşey deformasyonlar), sismik tasarım parametreleri olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde daha çok geleneksel yöntem ile çözümlerin tercih edilmesi dolayısıyla, limanların, özellikle bloklu tip rıhtım duvarlarının sismik performansı hakkında sınırlı çalışma söz konusuydu. Ancak, 1999 Kocaeli depreminden sonra gelenksel yönteme dayalı çözümlerin yetersizliği anlaşılmış ve performansa dayalı tasarımın gerekliliği ortaya konmuştur. Bu çalışmada, performansa dayalı yöntem kullanılarak, bloklu tip rıhtım duvarlarının üzerinde gelişen toprak basınç dağılımları, boşluk suyu basıncı ile ivme, yer değiştirme ve geridolgu malzemesinde meydana gelen oturmalar deneysel ve nümerik olarak incelenmiştir ve tasarım parametreleri belirlenmiştir. Deneysel çalışmalarda iki farklı tip bloklu rıhtım duvarı dikkate alınmıştır. İlk model için, bloklar üst üste dizilerek düz bir duvar oluşturulurken, ikinci tip modelde bloklar şaşırtmalı olarak yerleştirilip iki farklı arka yüzey geometrisine sahip kambur tipi duvarlar oluşturulmuştur. Böylelikle, geridolgu ile etkileşim halinde olan model duvarlarının arka yüzey geometrisinin simik davranış üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar, var olan literatür ile uyumlu çıkmıştır. Ayrıca, deneysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar kullanılarak performansa dayalı analizlerin geliştirilmesi amacıyla nümerik çalışma gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the life cycle of port structures, devastation by an earthquake might be a rare event. However, once it occurs, they can suffer extensive damage due to earthquake. As ports play a key role in the economy of many countires and in most cases the damage to quay walls manifested to limited deformations, as opposed to catastrophic failures or the collapse of structures. Although, these permeanent deformations are often repairable, the economic loss sustained by ports due to trade interruption during repair and reconstruction. Port structures are affected by the interaction of the structure with the surrounding and underlying soil and water and this affect is termed as“soil-structure-water”interaction which is complex phenomenon. There are two kinds of methods which are used to seismic design of coastal structures. These methods are;“conventional method”, and“performance based method”. Conventional approach does not provide any information on the performance of structure when the limit of the force-balance is exceeded. On the other hand, in performance based design, appropriate levels of design earthquake motions are defined and corresponding acceptable levels of structural damage are clearly identified, such as tilting, horizontal and vertical displacement. Seismic risks at ports have not already received the proper amount of attention. Very limited studies have been carried out for block type quay walls which especially used in our country and generally in the designing stage the conventional method is preferred. In this kind of method, the structures are designed with respect to defined seismic loading basically based on providing capacity to resist (overturning and sliding) a design seismic force, but it does not provide information on the performance of structure when the limit of the force-balance is exceeded. But, after the 1999 Kocaeli Earthquake, the necessity of the using performance based design methodology used in all over the world arises in our country. In this study, by using the performance based design, the earth pressure distributions on the block type quay walls and also pore water pressures, accelerations, displacements and settlement in the backfill soil were investigated experimentally and numerically for block type coastal structures and design parameters were determined. Experimental studies were carried out for two different models. For the first model, blocks were placed regularly and for second model, geometry of the model was changed by placing the blocks irregularly. And also, effect of geometry on intersection plane between backfill and block was investigated. The obtained results were contributed to existing knowledge in literature. The numerical study was also carried out to develop a performance based analysing method by using the experimental results according to understand the response of the block type quay wall.