Talebe Defteri dergisinin eğitim bilimleri açısından incelenmesi
The analyze of Talebe Defteri̇ magazine, in terms of educational sciences
  1. Tez No: 414441
  2. Yazar: ZEYNEP EKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Talebe Defteri, edebiyat eğitimi, çocuk eğitimi, süreli yayınlar, Talebe Defteri, literature education, child education, periodicals
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
Araştırma II. Meşrutiyet dönemi çocuk dergilerinden Talebe Defteri adlı derginin eğitim bilimleri açısından incelenmesidir. Araştırmada, bahsi geçen dönemde yayımlanan dergiler içinde önemli bir yere sahip olan Talebe Defteri adlı derginin, şiir ve düz yazı bakımından yansıttığı edebi anlayış ve bu anlayışın çocuk dünyasına etkileri eğitim yönünden ortaya konmaktadır. Bu açıdan çalışmada çocuk eğitiminde süreli yayınların yeri ve bunun tarihimizdeki yansımaları da araştırılarak döneme ışık tutmak hedeflenmiştir. Ayrıca araştırma, eğitim tarihi açısından, yaklaşık yüzyıl öncesine ait bir dönemde, eğitimin temel ögesi olan çocuk kavramının edebiyat dünyasında yer alışı ve bu anlayışın süreli yayınlardaki yerini göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The research is analyz, in terms of an educational science, of Talebe Defteri which is one of the kids magazine in second constitutionalist period. In the research, It is revealed that literal approach and the effect of this approach on childrens with a regard to poem of and prose of Talebe Defteri which has an important position among the magazines which were published in mentioned term. In this view point, the study aim to offer an insight into term by searching the position of periodicals in child education and the effects on our history. Moreover, This study, in terms of education history, purpuse to show the position the child notion which is a key element of education in a period about 100 year ago, and also position of this approach in periodicals.