Kalite fonksiyon yayılımında Kano modelinin kullanılması: Akıllı telefonlar üzerine bir uygulama
- Tez No: 414449
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Yönetimi, Kalite Fonksiyon Yayılımı, Kano Modeli, Akıllı Telefonların Özellikleri, Quality Management, Quality Function Deployment, Kano Model, Features of Smart Phones
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kalite Fonksiyon Yayılımı, müşteri gereksinimlerinin üretim sürecine aktarılmasını ve tüm işletme kaynaklarının kullanılarak bu gereksinimlerin teknik özelliklere dönüştürülmesini sağlayan etkili bir planlama ve geliştirme tekniğidir. Toplam Kalite Yönetimi kapsamında geliştirilmiştir. KFY, işletmelerin müşteri istek ve ihtiyaçlarına uygun ürünler üretmesini ve böylece müşteri odaklı bir anlayış kazanmalarını, üretim süreci boyunca tüm işletme kaynaklarının kullanılmasını, takım çalışmasını ve işletme içi iletişimin gelişmesini, ürünlerin en uygun maliyetle üretilmesini ve verimliliğin artmasını sağlar. Kano modeli, müşteri istek ve ihtiyaçlarını memnuniyet üzerindeki etkisine göre sınıflandıran ve böylece müşteri gereksinimlerinin daha iyi anlaşılmasını sağlayan bir yöntemdir. Kano modeli, müşteri memnuniyetinin kazanılmasında oldukça etkilidir. Bu model, bir ürünle ilgili müşteri istek ve ihtiyaçlarının karşılanması ve karşılanmamasının memnuniyet üzerinde nasıl bir etkisi olduğunun ölçülmesini ve böylece memnuniyet üzerinde büyük etkisi olan gereksinimlerin belirlenmesine yardımcı olur. Bu tezde, yüksek müşteri memnuniyeti sağlayacak gereksinimlerin belirlenmesi adına geliştirilen Kano modelinin KFY'ye dâhil edilmesi yaklaşımı ele alınmıştır. Bu bütünleşik yaklaşım, farklı ürün özelliklerini müşterilerin bakış açısından değerlendirmek, maksimum müşteri memnuniyeti sağlayacak olanları belirlemek ve bu şekilde müşteri isteklerine uygun mal ve hizmetleri planlamak ve geliştirmek için kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu yöntem, müşteri memnuniyetinin sağlanması için bir işletmenin hangi gereksinimlere veya ürün özelliklerine öncelik vermesi gerektiği hususunda yol gösterici olma özelliğine sahiptir. Çalışmada, Kano modelinin KFY tekniğinde kullanılması yaklaşımı, akıllı telefonlar üzerinde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde yapılan bir uygulama ile somutlaştırılmıştır. Ayrıca, çalışmanın uygulama bölümünde ki-kare bağımsızlık testi ile Kano modeline göre ihtiyaçların değerlendirilmesi ile demografik faktörler arasında bir ilişki olup olmadığını, ihtiyaçların değerlendirilmesinin demografik faktörlere göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Quality function deployment (QFD) is an effective planning and development technique that creates opportunities to convey customer needs to production process and to transform these needs into technical features through optimal use of operational sources. The QFD technique developed from a point of view of total quality management that makes it possible for organizations to produce products that are more likely to fit to customer demands and needs, to gain a far more customercentered understanding, to optimal use of sources along the production process, to develop team work and interpersonal relations within the organization, to produce products with lower costs, and to improve productivity. The Kano model classifies customer demands and needs due to customer satisfaction and thus provides a better understanding of customer needs. The model examines the extent of effects of whether meeting or not meeting client needs on customer satisfaction and determine the customer needs that are largely influential on customer satisfaction. In this study, a Kano model incorporated with the OFD was used to determine customer needs associated with greater customer satisfaction. This integrated approach is an effective method to assess various product features from client view, to determine the product features linked to the highest customer satisfaction, and thus planning and developing goods and services best fit to customer needs. This method highlights potential priorities for organization in terms of customer needs and product features which should be taken into consideration to ensure customer satisfaction. The approach was used in an application on smart phones at Yüzüncü Yıl University. Additionally, chi square test was run to assess differences in relations between customer needs and demographic factors due to the Kano model.