Karl Popper'de bilgi sorunu
The problem of knowledge in Karl Popper's thought
  1. Tez No: 414453
  2. Yazar: BUĞRA KOCAMUSAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL RAHMAN AÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Karl Popper, bilgi felsefesi, yanılabilirlik, otoritesiz bilgi, eleştirel tutum, Karl Popper, epistemology, fallibilism, non-authoritarian knowledge, critical attitude
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu tez çalışmasında Karl Raimund Popper'in Bilgi Görüşü irdelenmeye çalışılmıştır. Bu amacı yerine getirebilmek için öncelikle Popper'in hayatı ve entelektüel gelişimi serimlenmiş, daha sonra ise Popper'in bilgi anlayışının bazı hususiyetleri ortaya konarak bilginin yanılabilirliği, modern bilginin otoritesiz bilgi özelliği, bilgide kesinliğin bulunmayışı ve bilginin eleştirilebilirliği başlıkları altında açımlanarak incelenmeye çalışılmıştır. Bir sonraki bölümde ise Popper'in özgün konumunun ortaya daha iyi çıkarılabilmesi için Popper'in epistemolojik olmayan yaklaşımlardan sosyolojizm ve psikolojizme dair tenkidine yer verilmiştir. Sonuç bölümündeyse Popper'in aklȋ ve nesnel bilginin imkânına dair özgün ve savunulabilir bilgi anlayışı sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Karl Raimund Popper's thoughts on knowledge are examined. In order to fulfill this aim, firstly, Popper's life and his intellectual growth are mentioned. Then, some dimensions/characteristics of Popper's view of knowledge are introduced & tried to be analyzed under the subtitles of fallibility of knowledge, non-authoritarian knowledge and relationship between critical attitude & knowledge. Furthermore, Popper's critical attitude to mainstream understandings concerning knowledge is mentioned and his criticisms against sociologism and psychologism are explained. Finally, Popper's genuine/distinctive and defensible view of knowledge on the possibility of rational and objective knowledge is presented.