Modern İslâm felsefesi tarihi yazımları: T. J. De Boer örneği
Modern historiography of Islamic philosophy: The example of T. J. De Boer
  1. Tez No: 414454
  2. Yazar: GÖNÜL EMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: T.J. De Boer, İslâm felsefesi tarihyazımı, aktarım tezi, T. J. De Boer, Historiography of Islamic Philosophy, thesis of transfer
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tezin konusunu genel anlamda, T. J. De Boer'in İslâm felsefesiyle ilgili düşünceleri oluşturmaktadır. De Boer, İslâm felsefesine oryantalist bir bakış açısıyla yaklaşmış ve bunun sonucu olarak önyargılı bir tutum sergilemiştir. İslâm felsefesine karşı eleştirel ve yetersiz bir tavır almasında kendi döneminin siyasi ortamının da etkili olduğu söylenebilir. Konumuzu, tarihsel açıdan ele aldığımızda o döneme hâkim olan iki temel ön yargıyla karşılaşırız; bunlardan birincisi, ırk ayrımcılığından kaynaklanan ve Arapların felsefeye çok uzak olduğu, gerçek anlamda felsefeyi anlayamadıkları görüşüdür. İkinci önyargı ise bütün bilimleri Eski Yunan'ın eseri ve ürünü şeklinde gösteren ve bunları Yunan mucizesi olarak adlandıran görüştür. Buna göre, Batı tüm kültür ve bilgi birikimini Yunan medeniyetinden almış ve İslâm felsefesi var olan Yunan felsefesini tercüme ve çeviri yollarıyla Batıya aktarmaktan daha fazla bir şey yapmamıştır. Bu durumda da, İslâm felsefesinin özgün bir felsefe olduğundan bahsedilemez teorisini savunurlar.
Özet (Çeviri)
The subject of thesis consists from T. J. De Boer's thoughts on Islamic philosophy. De Boer has been approached with a Orientalist view to Islamic philosophy and as a result, he showed a biased attitude. It can be said that the political climate of his time is effective in getting critical and inadequate attitude against Islamic philosophy. When we consider our subject, in the historical perspective we are faced with two basic pre-judge who ruled that era; The first of these, stemming from racial discrimination and Arabs are far philosophy, the philosophy is the conviction that they could not understand the true meaning. The second bias is showing all the science in the form of the work and products of ancient Greek and, called them as the Greek miracle. Accordingly this, the Western all taken, culture and knowledge from Greek civilization and Islamic philosophy do nothing more than transfer to the West with the Greek philosophy by interpretation and translation. In this case, they defending the theory that Islamic philosophy is not an original philosophy.