İşverenin sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü
Employers duty of employing occupational health care personnel
- Tez No: 414458
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMED FATİH UŞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Occupational Healh, Health and Safety, Occupational Health Physician, Health Care Personnel, Health Care Proffessional, Other Medical Support Staff
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
30.06.2012 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte mevzuatımız iş sağlığı ve güvenliği alanında ilk kez müstakil bir kanuna kavuşmuştur. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda iş sağlığı ve güvenliği organizasyonu kapsamında işyerlerinde sağlık personeli çalıştırılması yükümlülüğü düzenlenmektedir. Bu yükümlülük 4857 sayılı Kanunda yer alan mülga hükümlerin aksine kamu ve özel sektör ayrımına gidilmeksizin ön görülmüştür. Görevlendirilecek olan sağlık personelinin sayısı, işyerinin girdiği tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bağlı olarak belirlenmektedir. İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işyerleri düzeyinde yaygınlaştırılmasında, iş sağlığında uzman olan sağlık personellerinin görevlendirilmesi giderek önem kazanmaktadır. İşverenler bu hizmeti işyerinde istihdam edecekleri uygun niteliklere sahip çalışanları vasıtasıyla yerine getirebilecekleri gibi; ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden de hizmet alarak sağlayabilirler. Tezimizin konusunu sağlık personelinin görevlendirilmesi oluşturmaktadır. Bununla birlikte özellikle acil durumlarda ilkyardım görevini üstlenecek olan destek elemanına da tezimiz kapsamında yer verilmesi uygun görülmüştür. Anahtar Kavramlar: İş Sağlığı, İş Güvenliği, Sağlık Personeli, Sağlık Profesyoneli, İşyeri Hekimi, İşyeri Hemşiresi, Diğer Sağlık Personeli, Destek Elemanı
Özet (Çeviri)
Our legislation, for the first time, has obtained the opportunity to have a self-contained statute with 6331 numbered Occupational Health and Safety Act, which took effect at the date of 30.06.2012 by its publication in Official Gazette. In the 6331 numbered Occupational Health and Safety Act, obligation of health personnel employment has been regulated within the scope of organizing Occupational Health and Safety. This obligation has been considered without making a distinction between public and private sectors contrary to the abolished provisions available in 4857 numbered Act. The number of the commissioned health personnel is determined according to the danger class and the number of employees. In the extension of Occupational Health and Safety services at the level of workplaces, commissioning of health personnel specialized in Occupational Health has becoming more important. The employers can carry out this service through hiring qualified employees. Additionally, they can get service from Public Health and Safety Units. The subject of my thesis is the commissioning of the health personnel. At the same time, the thesis especially gives place to the position of supporting staff, who will take on the task of first aid.