Türkçe Ulusal Derlemi'nde yüksek sıklıkta kullanılan adların eşdizimlilikleri
Collocations of high frequency nouns in Turkish National Corpus
- Tez No: 414479
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Yüksek sıklıktaki adlar, Eşdizimlilik, Türkçe Ulusal Derlemi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, güncel Türkçede kullanılan yüksek sıklıktaki adların eşdizimliliği üzerinde durulmuştur. Yüksek sıklıktaki adlardan zaman kavram alanına giren“an, ay, gün, gece, saat, yıl”sözcüklerinin eşdizimlilikleri Türkçe Ulusal Derlemi'nden hareketle incelenmiştir. Türkçe Ulusal Derlemi'nde her bir adın t-skoru 2 ve üzeri olan eşdizimliliği bağlam içinde değerlendirilerek aralarında anlam açısından bağ olan eşdizimlilikler çıkarılmıştır. Böylece eşdizimlilikler istatistik ve anlam bağını birlikte değerlendiren bir yaklaşımla ele alınmıştır. Belirlenen eşdizimlilikler ad-eylem, sıfat-ad, ad-ad ilişkisi içinde tasnif edilerek bağlam içi örneklerle birlikte sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis is on the collocations of high frequency nouns in contemporary Turkish. The time related words“an/moment, ay/month, gün/day, gece/night, saat/hour, yıl/year”words were investigated of the basis of Turkish National Corpus. The collocations of these word forms, which have 2+ t-score value, were analysed regarding the semantic relatedness of collocates using concordance lines. Thus, the collocations were determined using both collocations via statistics and collocations via concordance methods, which can be said to be a hybrid approach. The final list of collocations was classifed under“noun-verb, adjective-verb, noun-noun”headings, and concordance lines for each collocations were represented in the study.