Ortaokul öğrencilerinin dijital aşırmacılık durumları ve aşırmacılık nedenlerinin belirlenmesi
Digital plagiarism conditions of secondary school students and why determination of plagiarism
  1. Tez No: 414484
  2. Yazar: FEYZA UZUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NACİ ÇOKLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital aşırmacılık, aşırmacılığın nedenleri, ortaokul öğrencileri, bilgi ve iletişim teknolojileri, BİT, Proje ve performans görevleri, Digital Plagiarism, Causes of Plagiarism, Secondary School Students, Information and Communication Tecnology, ICT, Project and Performance Tasks
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Öğrencilerden doğru bilgiye ulaşmaları ve bu bilgileri kullanarak yeni bilgiler üretmeleri beklenmektedir. Öğrencilerin internetten ve dijital ortamlardan ulaştıkları kaynakları neden ve nasıl kullandıkları araştırma konusudur. Bu çalışmanın amacı, interneti bilgi kaynağı olarak kullanan ortaokul öğrencilerinin görevlerini gerçekleştirirken dijital aşırmacılık durumlarını ve bu davranışa başvurma nedenlerini belirlemektir. Bu amaçla 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Konya ili Selçuklu ilçesinde öğrenim gören 750 öğrenciden nicel veriler elde edilmiştir. Aynı örneklem grubunda bulunan 22 öğrenciden nitel veriler elde edilmiştir. Ortaokul öğrencilerinin dijital aşırmacılığa yönelik görüşleri, mücadele önerileri, dijital aşırma yapma sebepleri, dijital aşırmacılık hakkında karşılaşılan sorunlar, dijital aşırma yapma şekilleri ve öğrencilerin dijital aşırmacılık ile ilgili görüşlerinin farklı değişkenler arasındaki ilişkileri araştırılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin dijital aşırma konusunda farkındalıklarının yüksek olduğu, dijital aşırmacılıkla mücadele edilmesi gerektiği ve dijital aşırmayı suç olarak gördükleri sonucu ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda öğrencilerin en çok internette bulduğu görsellere kaynakça belirtmeyerek aşırma yaptıkları ortaya çıkmıştır. Öğrenciler ödevler çok olduğu için ve ödev konularını tam olarak anlayamadıkları için aşırma yaptıklarını belirtmişlerdir. Kız öğrencilerin erkek öğrencilere göre, başarılı öğrencilerin başarısız öğrencilere göre, alt sınıflardaki öğrencilerin üst sınıftaki öğrencilere göre dijital aşırma farkındalık düzeyinin daha yüksek olduğu sonucu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
It is expected from students to access to the right information and using this information to produce new information. The research topic is how and why using of the sources that students reached from internet and digital area. Aim of this research determines the digital plagiarism (DP) situation and reasons for resorting to this behavior of secondary school students who are using internet as an information source. For this purpose quantitative data were obtained from 750 students studying in Selçuklu District of Konya in 2012/2013 academic year. Qualitative data were obtained from 22 students in the same sample group. The opinions of students about DP, suggestions about fighting with plagiarism, reasons for digital plagiarising, the problems encountered on DP, methods to plagiarise and students' views about digital plagiarism and the relationships among different variables were studied. This research showed that students' awareness is high about DP so there should be a fight against DP and DP is a crime which has been emerged. At the same time the students who plagiarize don't write the reference they have found the images on the internet. Students plagiarized because of heavy homework and they don't understand some topics completely. We can conclude that schoolgirls' capacity of DP awareness level is higher than the schoolboys'. Successful students' capacity of DP awareness level is higher than the unsuccessful ones' and lower class students' capacity of DP awareness level is higher than the upper class students'.