Ortaokul öğrencilerinin dijital yerli olma durumları ve karşılaşılan sorunlar
The situations of secondary school students being digital native and the problems encountered
  1. Tez No: 493101
  2. Yazar: LALE TORAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL USTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital yerli, siber zorbalık, ortaokul öğrencileri, bilişim teknolojileri, Digital natives, cyber bullying, secondary school students, information technologies
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmada, ortaokul öğrencilerinin dijital yerli olma durumları ve karşılaştıkları sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Ortaokul öğrencilerinin dijital yerli özelliklerinin cinsiyete, sınıf düzeyine, anne çalışma durumuna, anne ve baba eğitim durumuna, ailenin sosyo-ekonomik düzeyine ve teknoloji kullanım düzeylerine göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Nicel – nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma (mixed) araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma 2016-2017 eğitim-öğretim yılında ortaokul öğrencilerine uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Yeni Binyılın Öğrencisi Anketi”,“Siber Zorbalık Ölçeği”,“Kişisel Bilgi Formu”ve“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Nicel verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 21 programı ve Independent-Samples T Test, One Way ANOVA, Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis H testleri kullanılmıştır. Nitel verilerin çözümlenmesinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin büyük çoğunluğunun (% 78) dijital yerli olma özelliklerine sahip oldukları, ortaokul öğrencilerin dijital yerli özelliklerinin sınıf düzeyine ve annelerin çalışma durumuna göre değişmediği, ancak cinsiyete, anne ve baba eğitim durumlarına, gelir düzeyine, BİT sahip olma durumuna ve teknoloji kullanma düzeylerine göre değiştiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilerin siber zorba olma düzeylerinin annelerin çalışma durumuna ve anne ve baba eğitim durumlarına göre değişmediği, ancak cinsiyete, sınıf düzeyine, gelir düzeyine, BİT sahip olma durumuna ve teknoloji kullanma düzeylerine göre değiştiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the situations of secondary school students being digital native and the problems that they are faced were investigated. It is examined whether it is different or not that the secondary school student being digital native's features according to gender status, grade level, mother's being working, the levels of parents education, the status of social economical levels and the level of using technology. Mixed researching method was used. This study was applied to secondary school students in 2016-2017 educational years. As collecting data tool;“New Millennium Student Survey”,“Cyber Bullying Scale”,“Personal Information Form”and“Semi-Structured Interview Form”were used. IBM SPSS Statistics 21 programme and Independent-Samples T Test, One Way ANOVA, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis H tests were used to analysis of quantitative data. Content analysis technique was used to analysis of qualitative data. At the end of the study, the results of most of the students (%78) have features of being digital native, secondary school students' features of digital native doesn't change according to grade level and the status of mothers being working however, it changes according to gender status, the levels of parents education, the status of social economical levels, having ICT and the level of using technology are got. Besides levels of cyber bullying of secondary school students doesn't change according to mothers being working and the levels of parents education however, it changes according to gender status, grade level, the status of social economical levels, having ICT and the level of using technology are got.