Günümüz sanatı, politika ve kentsel mekân ilişkisi: Türkiye'de güncel sanat tartışmaları
Contemporary art, politics and urban space: Discussion of contemporary art in Turkey
  1. Tez No: 414750
  2. Yazar: SEVAL YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELEN ANSEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Philosophy, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Contemporary Art, Urban Space, Politics, Public Space, Private Space
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Toplumsal Düşünce Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Sanat, mekân ve politika ekseninde Türkiye'de güncel sanatın mekânı sorgulama şekli ve bu sorgulamanın kentsel mekâna yansımasının ele alındığı bu tezde, ilk olarak Batı Avrupa'nın siyasi tarih ve demokrasi anlayışının önemli uğraklarından birisi olarak gördüğü Eski Yunan kent-devleti Polis'te, Modernite ile oluşan kavramların (birey, yurttaş, toplum, kamusal alan, özel alan gibi) olmadığı görülmüştür. İkinci bölümde kentsel mekân pratiklerini belirleyen,“kamusal alan”a yüklenen siyasi rol ve bu rol çerçevesinde“özel alan”nın sınırlarının çizilmesine kuşku ile yaklaşılmıştır. Bu anlamda eleştirel bir bakış ile kamusal alan, özel alan, özne, evrensel insan hakları gibi birçok tasarım sorunsallaştırılmıştır. Son olarak Türkiye'de 1960lardan günümüze sanatın kentsel mekânı kullanım şekilleri, politik anlamları,“çağdaşlığın”tartışmalı anlamı, bienallerin kentler için işlevi, sosyal – kent hareketler üzerinden değerlendirilmiştir. Bu bağlamda güncel sanatın hangi dinamikler çerçevesinde kentsel mekân ile olan bağının belirlendiği, etik – politik ve ontolojik düzeyde tartışılmıştır. Anahtar Kavramlar: Güncel Sanat, Kentsel Mekân, Politika, Kamusal Alan, Özel Alan
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to address the issues of the way the contemporary art understands the space and the implications of this understanding for the urban space practices in Turkey in the contextual frameworks of the art, space and politics. The first chapter discovers that the notions in the thinking of Modernity such as individuality, citizenship, society, public and private spaces don't actually exist in the Ancient Greek city-state Polis which is seen as one of the milestones of Western Europe's political history and democracy conception. In the second chapter, we consider the political role ascribed to the“public space”to determine the urban space practices and draw the boundary of the“private space”which is seen as problematic here. In this respect, through critical thinking we problematize some designed concepts such as public and private spaces, subjectivity and universal human rights. Lastly, since the 1960s to date of Turkey, it was considered here the art's way of using the urban space, its political implications, the meaning of“contemporariness”and the functions of biennials in the urban life through the social-urban movements. In this context, with reference to the ethico-political and ontological considerations we aim to describe the dynamics through which the contemporary art is connected to the urban space.