Gebe ratlarda folik asit süplementasyonu ile yavrularda allerjik hava yolu hastalığı gelişimi arasında ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between folic acid supplementation in pregnant mice and development of allergic airway disease in offspring
  1. Tez No: 414786
  2. Yazar: BERNA EROĞLU FİLİBELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KUMRAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Folik asit, Maternal süplementasyon, Allerjik hava yolu hastalığı, Epigenetik, Folic acid, Maternal supplementation, Allergic airway disease, Epigenetics
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Gebelikte folik asit kullanımı ile nöral tüp defektlerinde azalma yapılan çalışmalarla gösterildiğinden, intrauterin folik asit kullanımı dünya genelinde önemli ölçüde artmıştır. Folik asit, vücutta önemli pek çok biyokimyasal olayda metil vericisi olarak görev yapmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda, metil dönüründen zengin diyetin DNA metilasyonu yolu ile epigenetik düzenlemeye yol açarak allerjik hava yolu hastalığı riskini arttırdığı gösterilmiştir. Maternal folik asit süplementasyonunun, yaşamda allerjik hava yolu hastalığı gelişimi üzerine etkisi ile ilgili kısıtlı bilgi bulunmaktadır. Bu çalışmada, gebelikte folik asit kullanımı ile yavrularda allerjik hava yolu duyarlanmasının histopatolojik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Gebelikteki folik asit süplementasyonuna göre dişi BALB/c farelerden dört grup oluşturuldu; Grup 1 (Gebelik boyunca folik asit alan grup), Grup 2 (Gebeliğin ilk haftası folik asit alan grup), Grup 3 (Gebelikte folik asit almayan grup), Grup 4 (Kontrol grubu). Kontrol grubu haricindeki gruplardan doğan yavru fareler ovaalbumin ile duyarlaştırılarak astım modeli oluşturuldu. Yavru fareler son nebülize ovaalbumin uygulamasından 24 saat sonra sakrifiye edilerek, akciğer dokuları histolojik ve immünohistokimyasal değerlendirmeye tabi tutuldu. Bulgular: Gebeliklerinde folik asit alan gruplardaki epitel ve subepitelyal düz kas kalınlığı, VEGF ve MMP-9 ile pozitif immünoreaktivite gebelikte folik asit almayan gruba göre anlamlı şekilde artmıştır. Ayrıca, gebelik boyunca folik asit kullanımı (Grup 1), gebeliğin ilk haftası folik asit kullanıma (Grup 2) göre artmış epitel ve subepitelyal düz kas kalınlığı ile ilişkilidir. Sonuç: Bu çalışma, gebelikte maternal folik asit süplementasyonunun yavru farelerde ovaalbümin kullanılarak oluşturulan allerjik cevabı arttırdığını göstermiştir. Ayrıca oluşan etki, maruziyet süresi ve kümülatif doz ile doğru orantılıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: The fact that reduction in neural tube defects by use of folic acid supplement during pregnancy has been noticed in many studies; the use of folic acid supplementation increased world wide. Folic acid functions as a methyl donor in many biochemical reactions of the body. Recent studies indicate that the diet rich of methyl donor increase the risk of allergic airway disease because of epigenetic regulation assisted by methylation of DNA. There is limited evidence with regard to maternal folic acid supplementation effects on the development of allergic airway disease in life. This study aimed to evaluate the relationship between folic acid supplementation during pregnancy and allergic airway disease in offspring. Methods: Female BALB/c mice were randomized into four groups according to the folic acid supplementation in pregnancy; group 1 (whole pregnancy folic acid supplementation group), group 2 (first week of gestation folic acid supplementation group), group 3 (without folic acid supplementation group), group 4 (control group). Their offspring were sensitized and challenged with ovalbumin except the control group. Offspring were sacrificed after 24 hours of last nebulised ovalbumin administration for histological and immunohistochemical evaluation of lung tissues. Results: Epithelial and subepithelial smooth muscle thickness, VEGF and MMP-9 positive immunoreactivity are increased significantly in the folic acid supplemented groups in spite of without folic acid supplemented group. Moreover, folic acid supplementation during whole pregnancy group (group 1) was associated with thicker epithelial and subepithelial smooth muscle layer than folic acid supplementation during the first week of pregnancy (group 2). Conclusion: This study suggests that maternal folic acid supplementation during pregnancy increases allergic responses induced by ovalbumin challenge in offspring. Also the effect size increases as the duration and the cumulative dose increase.