Serviks karsinomunda epitelyal ve mezenkimal geçiş düzenleyicisi olan snaıl ekspresyonun prognostik önemi
Expression of snail an inducer of epithelial mesenchymal transition in uterin cervix carcinoma and prognostic significance
- Tez No: 414785
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KOYUNCUOĞLU ÜLGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Amaç/Hipotez: Serviks karsinomu, dünya çapında en sık görülen jinekolojik malignitedir. Türkiye'de her yıl serviks karsinomu tanısı alan 1364 hastanın %50'si bu hastalıktan dolayı ölmektedir. Serviks karsinomunda tedavide ve hasta yönetiminde klinik evre, lenf nodu metastazı, tümör boyutu ve invazyon derinliği gibi bilinen prognostik faktörlere rağmen relaps riskini azaltmak ve tedavi protokollerini belirlemek için daha iyi prognostik belirleyicilere ihtiyaç duyulmaktadır. Epitelyal mezenkimal geçiş (transition) (EMT), embriyonezde anahtar rol oynayan, tümör gelişim ve progresyonuyla sıkı ilişki içinde olan bir konudur. Bu çalışmada EMT hipotezi üzerinden EMT indükleyici ve kötü prognozla ilişkili olarak tanımlanan Snail antikoru ile EMT'nin serviks karsinomundaki rolünü ve prognoz ile ilişkisi incelenmektedir. Gereç ve yöntem: 2004 ile 2014 yılları arasında, DEÜTF Tıbbi Patoloji AD'de, serviks karsinomu tanısı alan 86 adet olguya ait tümörlü parafin bloklardan ve kontrol grubunu oluşturan 34 olgunun benign servikal dokularından kesitler hazırlanmıştır. Bu kesitlere epitelyal mezenkimal geçiş düzenleyicisi olan Snail immunohistokimyası uygulanmıştır. Daha sonra, mikroskopik olarak, boyanma durumlarının prognoza olan etkisi araştırılmıştır. Bulgular: Snail boyanma varlığı ile lokal nüks, uzak metastaz, ölüm, tümör tipi, evre, pelvik lenf nodu, paraaortik lenf nodu, lenfovasküler invazyon, vajen tutulumu, parametrium tutulumu, cerrahi sınır durumu ve endometrium tutulumu gibi parametreler arasında Fisher's exact testine göre istatistiksel anlamlılık bulunmamıştır (sırasıyla p değerleri; p= 0.717, p= 0.458, p= 0.395, p= 1.000, p= 0.272, p= 0.685, p= 1.000, p= 0.065, p= 0.532, p= 0.647, p= 1.000, p= 1.000). Sonuç: Serviks karsinomlu olgularda Snail ekspresyonu ile çok sayıda klinik ve patolojik verinin ilişkisinin incelendiği çalışmamızda, Snail ekspresyonu ile literatürde prognozla bağlantılı olduğu belirtilen parametreler arasında anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cervix carcinoma is the most common gynecologic malignancy around the world. Each year in Turkey, 50% of 1364 cases with cervical carcinoma die due to this disease. On the treatment of cervix carcinoma, despite well-known prognostic factors like clinical stage on patient management, lymph node metastasis, tumor size, depth of invasion, better prognostic determinants are required to reduce the risk of relapse and to determine treatment protocols. EMT has a key role on embryogenesis and has a close relation to tumor progression and dissemination. In our study, through EMT hypothesis we will examine the role of EMT on cervix carcinoma and relation to prognosis, and Snail antibody that described as connected to worse prognosis and inductive EMT. Method: 86 cases with cervical carcinoma were studied this study which had diagnosis of uterin cervix carcinoma between 2004-2014 years. Also there was a control group which was composed of 34 tumor-free benign cervical tissue. The sections were prepared from paraffin-embedded blocks. Later, epithelial mesenchymal transition regulator Snail immunohistochemical applied to these sections. After that, microscopically, situation of staining was evaluated between two groups and the effect of staining to the prognosis. Results: There was no relationship between Snail and local relapse, distant metastasis, overall survival, tumor type, stage, pelvic lymph nodes, paraaortic lymph nodes, lymphovascular invasion, vaginal involvement, parametrial involvement, surgical margins, and endometrial involvement (p= 0.717, p= 0.458, p= 0.395, p= 1.000, p= 0.272, p= 0.685, p= 1.000, p= 0.065, p= 0.532, p= 0.647, p= 1.000, p= 1.000, respectively). Conclusion: In contrast the current literature, we evaluated that there was no association between Snail expression and most clinic/pathologic parameters in uterin cervix carcinoma.
Benzer Tezler
- Servikal intraepitelyal neoplaziler (CİN) ve serviks karsinomunda düşük molekül ağırlıklı sitokeratinler ve EMA
Başlık çevirisi yok
AYŞE AYHAN
- T1-T2 epitelyal cilt karsinomlu olgularda hipofraksiyone radyoterapi rejiminin erken sonuçları
Başlık çevirisi yok
MUZAFFER KARNAP
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2000
Radyoloji ve Nükleer Tıpİstanbul ÜniversitesiRadyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
DOÇ.DR. AHMET KİZİR
- Servikal intra epitelyal neoplazi ve serviks yassı hücreli karsinomunun human papilloma virus ile ilişkisi (İmmunohistokimyasal çalışma)
The Relationship of human papillomavirus with cervical intraepithelial neoplasia and cervix sqhuamoz cell carcinoma (Immunohistochemical syudy)
MEHMET YALDIZ
- Serviks karsinomunda prognozu ve tedaviye yanıtı etkileyen bazı prognostik faktörlerin araştırılması
The investigation of the prognostic factors that affect prognosis and response to treatment in cervical carcinoma
YASEMEN ADALI
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2013
PatolojiDokuz Eylül ÜniversitesiTıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MERAL KOYUNCUOĞLU
- Serviks karsinomunda ışın tedavisine yanıtın histolojik ve sitolojik belirtileri, prognozla ilişkisi
Başlık çevirisi yok
SERPİL BOZKURT