Çocuklarda görülen kalp hastalıklarında epidemiyolojik risk faktörlerinin belirlenmesi: tek merkez sonuçlarımız
The epidemiological risk factors of cardiovasculer diseases at children single center results
- Tez No: 414812
- Danışmanlar: PROF. DR. NURETTİN ÜNAL, DOÇ. DR. MUSTAFA KIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Doğumsal Kalp Hastalıkları, epidemiyoloji, çocuk, Congenital heart diseases, epidemiology, children
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu uzmanlık tezinin amacı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi (DEUTF) Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine başvuran hastalarda kalp hastalıklarına neden olan epidemiyolojik risk faktörlerinin belirlenmesi için betimsel istatistiklerin hesaplanmasıdır. Kalp hastalığı olan ve olmayan çocuklar iki ayrı grup halinde kıyaslanarak elde edilen veriler ki kare analizi ile incelenmiştir. Hastalar ve Yöntem: Bu çalışma bir kesitsel, olgu-kontrol çalışmasıdır. Çalışmaya alınacak hasta sayısı belirlenen üç aylık sürede(01.12.2014 ile 28.02.2015 tarihleri arasında) Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine başvuran, hastalardan oluşturulmuştur. Bu çalışma belirlenen bu süre içinde başvuran 626 hasta içinden 393 sayıda hasta çocuğun ve kardiyolojik hastalığı olmadığı anlaşılan 233 sayıda çocuğun annelerine uygulanan anket sonuçlarının değerlendirmesini içermektedir. Bulgular: Belirlenmiş risk faktörlerine göre hastanın cinsiyeti (p: 0.007), akraba evliliği (p = 0,000), annenin gebelikte geçirdiği tiroid (p: 0.008) ve şeker hastalığı (p: 0,043) ile annenin sigara kullanımı (p = 0,023) arasında anlamlı bağımlılık ilişkisi bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada doğumsal kalp hastalığı oluşmasını etkileyen maternal ve ailesel nedenler ortaya konulmuştur. Daha yüksek sayıda hastanın incelendiği çalışmalar için yol gösterici özellik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to identify the descriptive statistics of the epidemilogical risk factors at patients who visits Dokuz Eylül University Medical School (DEUTF). The children with cardiac disease are compared with the heathy group and the data is analized with chi square test. Patients and Methods: This is a cross sectional case control study. The patient group is chosen from who visits DEUTF Pediatric Cardiolgy Outpatient Clinic in the determined time interval (01.12.2014 to 28.02.2015). In this time interval 626 patients visited DEUTF Pediatric Cardiolgy Outpatient Clinic. 393 of them had a cardiologic disease and 233 of them didn't have any cardiologic disease. This study involves the comparison of the patient groups. Results: There have been found to be significant dependency between the patients' gender (p: 0.007), cross cousin marriage (p = 0,000), maternal thyroid diseases (p: 0.008), gestational diabetes mellitus (p: 0,043) and maternal cigarette consumption (p: 0,023). Conclusion: In this study the maternal and familial risk factors are described. That will be instructive for widescale studies which includes the risk factors has role at the pathogenesis of cardiologic diseases.