Ventilatör ilişkili pnömoni hastalarında tedavi ve prognozu değerlendirmede kopeptin, CRP, prokalsitonin ve skorlama sistemlerinin değeri
Role of copeptin, CRP, procalcitonin and scoring systems in the assessment of the success of ventilator associated pneumonia treatment and mortality risk
  1. Tez No: 414867
  2. Yazar: ÖZGE YAZAN
  3. Danışmanlar: UZMAN SERAP URAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Ventilatör ilişkili pnömoni, biyolojik belirteçler, kopeptin, Ventilator associated pneumonia, biomarker, copeptin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çalışmamız; prospektif olarak, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 22 yataklı olan üçüncü seviye anestezi yoğun bakım ünitesinde Aralık 2014 ile Temmuz 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi. VİP (ventilatör ilişkili pnömoni) tanısı konulan hastaların takibinde rutin olarak kullanılan enfeksiyon belirteçlerinin ve yeni bir enfeksiyon belirteci olan kopeptinin, ayrıca yoğun bakım ünitelerinde kullanılan skorlama sistemlerinin tedavi yanıtı ve mortalite öngörüsündeki değerinin araştırılması, tedavi yanıtını daha kısa sürelerde öngörerek tedavi süresinin kısaltılması; böylelikle maliyetin, yan etkilerin ve aynı zamanda direnç gelişiminin azaltılması amaçlandı. Enfeksiyon hastalıkları vizitinde tarafımızca VİP tanısı konulan, 18 yaş üzerinde olan 50 olgu çalışmaya dahil edildi. 18 yaşından küçük olan, kalp yetmezliği, akut miyokard infarktüsü, akut iskemik inme, diyabetes insipitus öyküsü olan, yoğun bakımda 7 günden önce ölen veya başka kliniğe nakil edilen olgular çalışmaya alınmadı. Hastalardan tanı konulduktan sonra takip amacı ile hemogram, sedimantasyon, CRP, prokalsitonin değerlerine rutin olarak belirli günlerde (0, 4 ve 7. gün gibi) periferik kan alınarak bakılmaktadır. Çalışmamızda aynı günlerde ek olarak 8-10 ml kan alındı ve alınan kan örnekleri kopeptin ölçümü için – 80 °C'de ölçüm gününe kadar saklandı. SOFA, KPİS, APACHE II skorları aynı günlerde hesaplandı. Tedavi yanıtına ve mortalite durumlarına göre olgular gruplara ayrıldı. Değerlendirilen belirteçlerden PCT ve CRP tedavi yanıtını öngörmede anlamlı bulundu. Skorlama sistemlerinden APACHE II tedavi yanıtını öngörmede etkin bulundu. Mortalite öngörüsünde prokalsitonin ve APACHE II anlamlı bulundu. Çalışmamızın en önemli kısıtlılıkları kontrol grubunun olmaması ve hasta sayısının az olmasıdır. Kopeptin ile ilgili, kontrol grubunun da dahil edildiği, geniş çaplı, multidisipliner çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This prospective observational study was conducted in intensive care unit of department of Anesthesiology and Reanimation in İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi from December 2014 to July 2015. The relationship between infection biomarkers, scoring systems and the patient's clinical and laboratory course was investigated. This study was aimed to shorten the antibiotic treatment by the early prediction of the successful treatment. This will results with lower costs, side effects and antibiotic resistance. Fifty patients who are over 18 years old and diagnosed as VAP (ventilator associated pneumonia) have been included in our study. Patients who are under 18 years old and who have a diagnosis of diabetes insipidus, congestive heart failure, acute myocardial infarction, acute ischemic stroke were not included in the study. İn intensive care unit, patients who were diagnosed as VAP (ventilator associated pneumonia) by our infectious diseases visits, are followed after diagnosis by taking peripheral blood on certain days (etc. 0, 4, 7. days). for measurement of blood count, erythrocyte sedimentation rate, CRP, procalcitonin values as infection biomarkers. In our study, addition of 8-10 ml of blood was taken on the same days and blood samples stored at - 80 ° C for the measurement of a new infection biomarker, copeptin, until the day of the measurement. SOFA, CPİS, APACHE II scores were calculated on the same days. Patients were divided into groups according to their treatment response and mortality. İn our results, only CRP, PCT values and APACHE II score predicted the success of treatment. Prokalsitonin values and APACHE II score significantly predicted mortality. There were two limitations of our study. First, there was a small number of cases in each group. Second, our study was not designed to include a control group. Although there was no difference between the case groups for the copeptin, we believe that this result is due to the small number of cases. We think that there is a need of large, multicenter, multidisciplinary studies about copeptin and VAP treatment.