Yoğun bakım ünitesinde sepsis ve sırs tanılı hastalarda nötrofil/lenfosit oranı ve diğer enfeksiyon belirteçlerinin bakteriyemiyi öngörmedeki rolü
The significance of neutrophil/lymphocyte ratio and the other infection markers on predicting bacteremia in patients diagnosed with sirs and sepsis in intensive care unit
- Tez No: 414868
- Danışmanlar: UZMAN İLKNUR VARDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, bakteriyemi, yoğun bakım, neopterin, pro- adrenomedüllin, Sepsis, bacteremia, intensive care unit, neopterin, pro- adrenomedullin
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tıptaki tüm gelişmelere rağmen yoğun bakım ünitelerinde sepsis ve bakteriyemi mortalitesi oldukça yüksek klinik durumlardır. Bu çalışma yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalarda sık karşılaşılan, SIRS'tan septik şoka ilerleyen süreçte bakteriyemiyi erken tanımlayabilecek ucuz, kolay ulaşılabilir, duyarlılığı ve özgüllüğü yüksek bir belirteç bulabilme amacıyla planlandı. Aralık 2014 ile Temmuz 2015 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi Yoğun Bakım Ünitesi'nde SIRS, sepsis ve septik şok tanılarıyla takip edilen hastalarda yapılan çalışmamız prospektif kohort tipinde gerçekleştirildi. Çalışmamıza dahil edilen 156 hastanın yoğun bakım ünitesine kabul edildikleri ilk 24 saat içinde kan kültürleri alındı. Bakteriyemik olan ve olmayan hastalardan oluşan iki ayrı grupta NLO ve diğer enfeksiyon belirteçleri arasındaki ilişkinin bakteriyemiyi öngörmedeki değerlerini belirlemek için istatistiki değerlendirme yapıldı. Kategorik verilerin gruplar arasında karşılaştırılmasında Ki-Kare testi, Fisher'in kesin Ki-Kare testi ve Ki-Kare Trend, Mann Whitney U istatistiksel analizleri kullanıldı. Tanı değerlerinin belirlenmesi ROC analiziyle; yaşam süreleri Kaplan Meier yaşam analizi ile değerlendirildi. Yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalarda bakteriyemiyi öngörmede NLO, PCT, NPT, pro-ADM düzeylerinin anlamlı olmadığı bulunmuştur. İncelenen enfeksiyon belirteçlerinden sadece serum PCT düzeylerinin, yoğun bakım skorlama sistemleri gibi mortaliteyi öngörmede anlamlı olduğu bulundu. Sepsisi, bakteriyemiyi ve mortaliteyi öngörmede bu belirteçlerin birlikte kullanımının, tek başına değerlendirilmelerine göre daha fazla yarar sağlayacaktır. Septik hastalarda bakteriyemiyi göstermede altın standart yöntem kan kültürü pozitifliği olmaya devam etmekte olup bu belirteçler bakteriyemiyi öngörmekten ziyade erken dönemde tedavi gerekliliğini ya da tedaviye yanıtsızlığı ortaya koyarak mortaliteyi azaltmada fayda sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The mortality rate of sepsis and bacteremia in intensive care units is very high in spite of all the advances in medicine. In this study we aimed to find a cheap, easily accessible, high sensitivity and specificity marker for define bacteremia in patients in intensive care units. Our study was conducted in the prospective cohort type in patients diagnosed with SIRS, sepsis, and septic shock between December 2014 and July 2015 in Izmir Katip Celebi University Ataturk Education and Research Hospital Anaesthesia Intensive Care Unit. Blood cultures were taken from the patients included in our study within the first 24 hours of their admission to the intensive care unit. Neutrophil/lymphocyte ratio and the other infection markers were evaluated in patients diagnosed with SIRS and sepsis in intensive care unit. Statistical analysis was performed in two groups consisting of bacteremic and non-bacteremic patients for predicting bacteremia. Chi-square test, Fisher's exact test and chi-square trend, Mann-Whitney U statistical analysis were used for the comparison of categorical data between groups. Diagnostic value of determination was evaluated by the ROC analysis and survival time of the patients was evaluated by Kaplan-Meier survival analysis. Levels of NLO, PCT, NPT and pro-ADM were found insignificant in predicting bacteremia in intensive care unit. Only PCT levels were found to be significant predictors of mortality such as intensive care scoring systems. Combined use of these markers will be more useful than single use for predicting sepsis, bacteremia and mortality. The gold standard method for determining bacteremia in septic patients is still blood culture positivity. These markers are useful in reducing mortality by revealing the necessity of treatment or nonresponse to treatment at an early stage.