İskeletsel sınıf II maloklüzyona sahip büyüme gelişim dönemindeki bireylere uygulanan fonksiyonel ortopedik tedavinin baş ve vücut postürü üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Investigation of functional orthopedic treatment effects on head and body posture in growing patients with skeletal class II malocclusion
- Tez No: 414956
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ALTUĞ BIÇAKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sınıf II Maloklüzyon, Fonksiyonel Ortopedik Tedavi, Baş ve Vücut Postürü, Class II Malocclusion, Functional Orthopedic Treatment, Head and Body Posture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu prospektif klinik çalışmanın amacı büyüme gelişim döneminde olan mandibular retrüzyon kaynaklı iskeletsel Sınıf II maloklüzyonlu hastalara yapılan fonksiyonel tedavinin baş ve vücut postüründe meydana getirdiği etkileri karşılaştırmalı olarak incelemektir. Bu amaçla, tedavi grubuna ortalama yaşları 12,5 olan iskeletsel Sınıf II; dental Sınıf II Bölüm I maloklüzyona sahip pubertal atılım dönemindeki 24 birey (13 kız, 11 erkek) seçilip Twin blok apareyi ile fonksiyonel tedavi uygulanmıştır. Kontrol grubu ise ortalama yaşları 12,2 olan aynı maloklüzyona sahip 22 bireyden (11 kız, 11 erkek) oluşturulmuştur. Kontrol grubundaki bireylere hiçbir ortodontik tedavi uygulanmayıp, yalnızca gözlem altında tutulmuştur. Araştırmamız için tedavinin yaklaşık 7,5 aylık dönemi değerlendirilmiştir. Kraniofasiyal yapılar ve baş-vücut postürünün değerlendirilmesi için her bir bireyden doğal baş pozisyonunda alınan lateral sefalometrik filmler kullanılmıştır. Vücut postüründe torakal vertebranın kifozu ve ayak pes planus-kavus değerlendirilmesi yapılmıştır. Torakal vertebraların sagital eğriliklerinin incelenmesi için bireylerden lateral vertebral X-ray filmi, pes planus-kavus değerlendirmesi için de sağ ve sol lateral ayak grafileri hem fonksiyonel tedavi başında hem de fonksiyonel tedavi sonrasında alınmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde parametrik test varsayımları yerine getirildiğinde (Kolmogorov-Smirnov) bağımsız gruplarda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, bağımlı gruplarda eşler arasındaki farkın önemlilik testi; parametrik test varsayımları yerine getirilemediğinde Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda tedavi grubunda iskeletsel sagital uyumsuzluğun önemli derecede düzeldiği gözlenmiştir. Tedavi sonunda Sınıf I molar ve kanin ilişki elde edilmiş, overjet azalmıştır. Tedavi edilen bireylerin üst servikal kolon eğim açısında (OPT-Ver) belirgin azalma görülürken buna bağlı olarak servikal lordoz açısında (CVT-EVT) anlamlı artış kaydedilmiştir. Vücut postürü için ölçülen parametrelerde her iki grupta da değişiklik gözlenmemiştir. Baş ve vücut postürü değerlendirmesi için yapılan tedavi öncesi ve tedavi sonrası ölçümler arası fark her iki grup için de önemsiz bulunmuştur. Çalışmamızda Twin blok apareyi ile yapılan fonksiyonel tedaviyle iskeletsel maloklüzyonun düzeltimi sağlanmıştır. Mandibulanın yeni konumunun baş ve vücut postürünü etkilediği bulunamamıştır. Bu durumun nedeni olarak tedavi süresinin kısa bir süreyi içermesi gösterilebilir. Fonksiyonel tedavinin baş ve vücut postürüne olan etkileri yapılacak uzun dönem benzer çalışmalarla desteklenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this prospective clinical study was to investigate the effects of functional treatment which is applied to growing patients with Class II Malocclusion due to mandibular retrognathy on head and body posture comparatively. For this aim, 24 individuals (13 girls, 11 boys) with a mean age of 12,5 years who had skeletal Class II, dental Class II Division 1 malocclusion at the pubertal peak period were selected to treatment group and were treated with Twin Block functinonal appliance. Control group consisted of 22 individuals (11 girls, 11 boys) with a mean age of 12.2 years who also had same skeletal and dental malocclusion. Subjects in the control group did not undergo any type of treatment (orthodontic or physical therapy) during the period of observation. Study was evaluated during the 7,5 month period of the treatment. To evaluate the craniofacial structures and head posture, lateral cephalometric films taken at natural head position were used for each subject. Thoracic kyphosis and pes planus-cavus were evaluated for body posture. Lateral vertebral X-ray film to analyze the sagittal curves of thoracal vertebra and also right-left lateral foot graphies to evaluate pes planus-cavus were obtained from each subject both at the beginning and at the end of the functional treatment. For statistical evaluation of obtained data, paired sample T-tests were used for intragroup and independent T-tests for intergroup comparisons when parametric test assumptions (Kolmogorov-Smirnov) were fulfilled. If not, Mann-Whitney U test and Wilcoxon test were used. As a result; in treatment group significantly correction was observed in skeletal sagital discrepancy. At the end of treatment, Class I molar-canine relation were obtained and overjet decreased. Upper cervical column inclination of treated individuals (OPT-Ver) showed reduction mainly. Due to that cervical lordosis angle (CVT-EVT) increased significantly. In measured parameters for body posture, no significant changes were seen in both group. In evaluation of head and body posture, there were no statistically significant change found in both group in analysis of difference between pre and post treatment measurement. The correction of skeletal malocclusion was provided with functional treatment made by Twin Block appliance in the study. Effect of the new mandible position on head and body posture was not found exactly. The short treatment time can be showed as the reason of this situation. Effects of functional treatment on head and body posture can be supported by long term similar studies.