DSM-5'e göre kişilik bozukluğu tanısı alan hastaların kişilerarası işlevsellikte yetersizlik düzeyleri
The level of impairments in interpersonal functioning of patient with diagnosis of personality disorder according to DSM 5
  1. Tez No: 415010
  2. Yazar: NİLAY KONDUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM GÜNSELİ DEREBOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Empati, Kişilerarası İşlevsellik, Kişilik Bozukluğu, Samimiyet, Empathy, Interpersonal Functioning, Intimacy, Personality Disorder
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu araştırmada DSM-5'e göre kişilik bozukluğu tanısı alan hastaların kişiler arası işlevsellikteki yetersizliklerinin değerlendirilmesi amacıyla empati becerilerinin ve samimiyet düzeylerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Böylece DSM-5'te araştırılması gereken alanlar içinde yer alan“Kişilik Bozuklukları İçin Alternatif DSM-V Modeli”kapsamındaki A tanı kriterlerinin kişiler arası boyutunun Türkiye örneklemindeki işlerliği test edilmiştir. Çalışmada ADÜ Psikiyatri Anabilim Dalı'nda kişilik bozuklukları tanısı alan ve almayan toplam 118 kişilik bir örneklem grubu oluşturulmuştur. 50'si erkek, 68'i kadın olan katılımcıların yaş ortalamaları 34.86 ( 1.09)'dır. Veri toplama araçları olarak Demografik Bilgi Formu, Empatik Eğilim Ölçeği, Empatik Beceri Ölçeği B Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri II, MMPI L, F, K Geçerlik Ölçekleri soru formları, SCID-II ve DSM-V Kişilik İşlevselliği Klinik Değerlendirme Formu uygulanmıştır. Bulgulara bakıldığında, DSM-V alternatif modele göre kişilik bozukluğu tanısı alan 53 kişi ile, kişilik bozukluğu tanısı almayan 65 kişi arasında, empati ve samimiyet düzeyleri bakımından anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Tanı alan grubun kişilerarası işlevsellikte yetersizlik düzeyleri tanı almayan gruba göre daha yüksektir. Kişilerarası işlevselliğin değerlendirilmesinde ön bilgi sağlaması bakımından EEÖ ve YİYE II ölçeklerinin kullanışlı olduğu görülmüştür. Ek olarak, Kişilik İşlevselliği Klinik Değerlendirme Ölçeği'nin kişilik bozukluğu ve kişilik işlevselliğinin değerlendirilmesinde geçerli bir araç olduğu bulunmuştur. Sonuçlar ilgili alanyazın ışığında tartışılmış; araştırmanın güçlü yanları ve sınırlılıkları ele alınmış; gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, determining empathy skills and intimacy levels of patients with personality disorder were targeted in order to evaluate their impairment of interpersonal functioning. Thus, functionality in Turkey sample of interpersonal dimesions of diagnostic criteria A within the scope of“Alternative DSM-5 Model of Personality Disorders”in DSM-5 investigation required fields were tested. In a sample group of 118 persons receiving and not receiving diagnosis personality disorder was established. 50 male and 68 female participants with mean age is 34.86 ( 1.09). As data collection tools, Demographic Information Form, Empathic Tendency Scale, Empathic Skills Scale Form B, Close Relationships Experiences Inventory II, the MMPI L, F, K Validity Scale Questionnaire, the SCID-II and DSM-5 Levels of Personality Functioning Scale were used. Among 53 persons with personality disorder and 65 persons with no personality disorder according to Alternative DSM-5 Model, significant differences were detected in terms of the level of empathy and intimacy. Diagnosed group's level of interpersonal functionality deficiency is higher than undiagnosed group. In terms of providing prior knowledge for evaluating interpersonal functioning of EEO and YIYE II have been shown to be useful. In addition, DSM-5 Levels of Personality Functioning Scale has been to be a valid tool in assessment of personality disorder and personality functioning. Results were discussed in the light of the relevant literature; the strengths and limitations of the study were considered; suggestions were made for future research.