Düşük ejeksiyon fraksiyonlu ( EF ≤ % 35 ) stabil kalp yetmezliği hastalarında, 6 dakika yürüme testi mesafesi ve New York Kalp Cemiyeti Fonksiyonel Sınıflaması korelasyonu
Correlation of 6 minute walk test and New York Heart Association Functional Classification in patients with stable reduced ejection fraction ( EF ≤ %35 ) heart failure
- Tez No: 415009
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SAYIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: 6 dakika yürüme, Düşük ejeksiyon fraksiyonu, NYHA fonksiyonel sınıflaması, Stabil kalp yetmezliği
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıflaması, kalp yetmezliğinde önemli bir yer tutmakta ve anamnez ve fizik muayene gibi subjektif yöntemlerle belirlenmektedir. 6 dakika yürüme testi, New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıflamasını belirlemede nispeten objektif bir yardımcı araç olarak kullanılabilir. Amacımız; spesifik olarak, düşük ejeksiyon fraksiyonlu (EF ≤ %35) stabil kalp yetmezliği hasta grubunda 6 dakika yürüme testi mesafesi ve New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıfı korelasyonunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji polikliniğine başvuran, düşük ejeksiyon fraksiyonlu (EF ≤ %35) kalp yetmezliği tanısı almış olan, stabil kalp yetmezliği hastaları dahil edilmiştir. Hastaların, New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıflaması belirlenmiş ve 6 dakika yürüme testi uygulanmıştır. Hastaların, 6 dakika yürüme testi mesafeleri ile New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıfları arasındaki korelasyon incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 12'si kadın (% 25.5) ve 35'i erkek (% 74.4) toplam 47 hasta alındı. Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 59.8 ± 12.4 yıldır. 6 dakika yürüme testi mesafesi ile NYHA fonksiyonel sınıflaması arasında negatif yönlü, orta derece korelasyon saptandı (r= -0.67). 6 dakika yürüme testi mesafesi ile yaş arasında negatif yönlü, zayıf derece korelasyon saptandı (r= -0.37). Spironolakton alan hastaların, almayanlara kıyasla 6 dakika yürüme testinde anlamlı olarak daha fazla mesafe yürüdükleri tespit edildi. Sonuç: 6 dakika yürüme testi, New York Kalp Cemiyeti fonksiyonel sınıfı belirlemek için kullanılan anamnez ve fizik muayene gibi klasik ve subjektif yöntemleri destekleyen, yarı-objektif, kullanışlı, basit, ucuz, pratik ve güvenilir bir tanısal araçtır.
Özet (Çeviri)
Aim: New York Heart Association functional classification, holds an important place in heart failure and it's determined by subjective methods sucs as patient's history and physical examination. 6 minute walk test may bu used as a relatively objective auxiliary tool for determining the New York Heart Association functional classification. Our aim is to investigate the correlation of 6 minute walk test and New York Heart Association functional classification in patients with stable reduced ejection fraction ( EF≤%35 ) heart failure. Method: Patients with stable reduced ejection fraction ( EF≤%35 ) heart failure who apply to Ankara University Medicine Faculty Cardiology Department as outpatient, were incorporated to study. New York Heart Association functional classification of patients was determined and 6 minute walk test was performed. Correlation between 6 minute walk test distance and New York Heart Association functional class has been investigated. Results: 12 women and 35 men (%74.4) were recruited to study. Average age of the study population was 59.8±12.4 year. A negative and moderate correlation (r=-0.67) was found between 6 minute walk test distance and NYHA functional classification. A negative and weak correlation (r=-0.37) was found between 6 minute walk test distance and age. It was found that 63 patients receiving spironolactone walked significantly farther in the 6 minute walk test than the patients not receiving. Conclusion: 6 minute walk test is a semi-objective, useful, simple, inexpensive, practical and reliable diagnostic tool, supporting the classical and subjective methods to determine the New York Heart Association functional classification..