Eğri kök kanallarında er:yag ve nd:yag lazerin kombine kullanımının enterococcus faecalis'e karşı antibakteriyel etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of er:Yag laser combined with nd:Yag laser's bactericidal effect against enterococcus faecalis biofilm in curved root canals
- Tez No: 415013
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ORUÇOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eğri kök kanalları, E. faecalis, Er:YAG lazer, Nd:YAG lazer, Kök kanal dezenfeksiyonu, Curved root canals, E. faecalis, Er:YAG laser, Nd:YAG laser, Root canal disinfection
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmanın amacı; eğri kök kanallarında Er:YAG ve Nd:YAG lazerin kombine kullanımının Enterococcus Faecalis'e karşı antibakteriyel etkinliğinin incelenmesidir. Çalışmamızda, 65 adet insan üst ve alt çene daimi büyük azı dişleri kullanılmıştır. Araştırmanın amacına uygun olacak şekilde eğimleri 150-300 arasında değişen dişler çalışmaya dahil edilip, diğer dişler çalışmadan çıkarılmıştır. Dişlerin kronları ile kökleri birbirinden ayrılarak kök boyları 12-14 mm olacak şekilde ayarlanmıştır. Kök kanallarının şekillendirilmesi amacıyla ProTaper kanal aletleri kullanılmıştır. Kök kanallarının şekillendirilmesi sırasında oluşan smear tabakasını kaldırmak için kök kanalları 10 ml % 17'lik EDTA, 10 ml % 5'lik NaOCl solüsyonları ve 10 ml distile suyla yıkanmıştır. Daha sonra çalışmada kullanılacak kökler 121°C'de 20 dk süreyle otoklavda steril edilmiştir. Çalışma şartlarının sterilizasyonunu denetlemek için steril BHI besiyeri ekilen 5 örnek daha çalışmaya dahil edilmiştir. Kökler rastgele 5 deney (n=10) ve 1 kontrol grubuna (n=10) ayrılmıştır. Tüm gruplar E. faecalis (ATCC 29212) suşu kullanılarak 3 hafta süresince inkübe edilmiştir. Kontrol grubu örneklerinde kök kanallarında herhangi bir tedavi protokolü uygulanmamıştır. Deney gruplarında uygulanan tedavi protokolleri ise şu şekildedir; Grup 1: % 5'lik NaOCl; Grup 2: Salin ve Er:YAG lazer; Grup 3: % 5'lik NaOCl ve Er:YAG lazer; Grup 4: % 2'lik CHX ve Er:YAG lazer ve Grup 5: Salin, Er:YAG lazer ve Nd:YAG lazer. Kök kanallarından mikrobiyolojik örnek toplamak için kanalların hepsine 1 ml steril salin uygulanmıştır. Kök kanallarına sırasıyla #20 K-file ve #20 H-file eğe ile dentin talaşları oluşturulmuş, bu dentin talaşlarını toplamak için steril paper pointler kök kanallarında 60 saniye bekletilmiştir. Kök kanallarından toplanan örnekler 1ml serum fizyolojik içeren steril santrifüj tüplerine aktarılmıştır. Alınan örnekler mikroorganizma sayısındaki değişimin değerlendirilmesi için mikrobiyoloji laboratuvarına gönderilmiştir. Mikrobiyolojik değerlendirme sonrası her kök kanal örneği için koloni oluşturan birimler (CFU) sayılmış, elde edilen veriler istatiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan istatistiksel analiz sonucunda, % 5'lik NaOCl, % 5'lik NaOCl ve Er:YAG lazer ile % 2'lik CHX ve Er:YAG lazer grupları E.Faecalis'e karşı en etkili antibakteriyel özelliği gösterdiği bulunmuştur. Salin ve Er:YAG lazer ile Salin, Er:YAG lazer ve Nd:YAG lazer gruplarının kontrol grubuna göre iyi oldukları ancak etkili bir antibakteriyel özellik gösteremedikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlarla beraber, eğri kök kanallarında % 5'lik NaOCI'in Er:YAG lazer ile etkinleştirilmesi tek başına kullanılmasına göre antibakteriyel etkiyi artırmadığı sonucuna varılmıştır. Çalışmada kullanılan PIPS yönteminin ise tek başına ve Nd:YAG lazer ile beraber kullanımının (Çiftışık yöntemi) eğri kök kanallarındaki antibakteriyel etkisini belirlemek için bu çalışmadan daha fazla ileri araştırmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate Er:YAG laser combined with Nd:YAG laser's bactericidal effect against Enterococcus Faecalis biofilm in curved root canals. In our study 65 human permanent maxillary molar and mandibular molar teeth were used. So that the tilt was included for the purposes of research work in changing teeth 15 to 30 degrees, the other teeth were eliminated. Crowns and roots of the teeth were separated and root length were determined to be 12-14 mm. ProTaper root canal instruments were used for preparing root canals. The smear layer, which was produced by preparation, was removed by 10 ml 17% EDTA, 10 ml 5% NaOCl solutions and 10 ml distilled water irrigation. Thereafter specimens were sterilized by autoclaving 121°C for 20 minutes. 5 root canals samples, which were inoculated with sterile BHI, were used for determining sterilization of working conditions. The roots were randomly divided into 5 test groups (n=10) and 1 control group (n=10). All roots were infected for 3 weeks with E. faecalis (ATCC 29212) strain. No treatment was applied to samples of control group. Treatment protocols applied in the experimental groups; Group 1: 5% NaOCl; Group 2: Saline and Er:YAG laser; Group 3: %5 NaOCl and Er:YAG laser; Group 4: %2 CHX and Er:YAG laser and Group 5: Saline, Er:YAG laser and Nd:YAG laser. Each root canals were irrigated with 1 ml physiologic saline to colllect microbiologic samples from root canals. Dentine chips were created using in sequence #20 K-file and #20 H-file, sterile paper points will be held in root canals for 60 seconds to collect dentin chips. Samples, which was collecting root canals, transferred to sterile centrifuge tubes containing 1 ml sterile saline. The received samples were sent to microbiology laboratory for evaluation of quantitative changes in microorganisms. After the microbiological evaluation CFU were enumerated for every root canal sample, the data was analyzed statistically. As a result of analysis performed, 5% NaOCl, %5 NaOCl and Er:YAG laser and %2 CHX and Er:YAG laser groups were found to be the most efficient antibacterial effect againts E. faecalis biofilm. Saline and Er:YAG laser and Saline, Er:YAG laser and Nd:YAG laser groups were found to show inefficient antibacterial characteristics even if they were slightly better than control group. Additionally, it was concluded using of 5% NaOCI with Er:YAG laser activation did not improve antibacterial efficacy with respect to using of 5% NaOCI alone on curved root canals. It was concluded there is a need further studies to determine the antibacterial effectiveness of PIPS system alone or along with Nd:YAG laser (Twinlight Endodontic Treatments) on curved root canals.