Çok kesitli bilgisayarlı tomogrofi ile 4. kostanın morfolojik ve morfometrik özelliklerinden yaş ve cinsiyet tayini
The evaluation of morphologic and morphometriic characteristics of fourth costae along with age and gender-related changes by the help of multislice computed tomography
- Tez No: 415026
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kosta, Morfometrik Analiz, Cinsiyet, Kimliklendirme, ÇKBT, Costae, morphometric analysis, gender, identification, MSCT
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Araştırmamızda yetişkin bireylerde 4. kostanın morfolojik özelliklerini ve cinsiyete bağlı değişikliklerini çok kesitli BT ile değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamız, yaşları 20–70 arasında değişen toplam 259 bireyin Çok Kesitli BT görüntüleri üzerinden ölçümler alınarak yapılmıştır. Katılımcılar kadın ve erkek olmak üzere iki grup şeklinde incelenmiştir. 156 kadın, 133 erkek olmak üzere toplam 260 kişi değerlendirmeye alınmıştır. Katılımcılar, Kosta, vertebra ve sternal bölgede herhangi bir hastalığı, konjenital anomalisi, travma ya da cerrahi öyküsü olmayan, herhangi bir malign hastalığı ve malign hastalığa bağlı metastazı olmayan sağlıklı bireylerden oluşturulmuştur. 4. Kosta ve birleştiği omurganın ait morfolojik özelliklerden faydalanarak Toraks BT görüntüleri üzerinde; sağ ve sol 4. kostanın açılanması, sternum vertebra arasındaki mesafe, her iki kostanın arasındaki mesafe, sol ve sağ 4. Kostanın ayrı ayrı heriki ucu arasındaki mesafe ve her iki kostanın derinliği ölçülmüş ve bu değişkenlere yaş, cinsiyet eklenerek toplam 10 parametre değerlendirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda; Sağ 4. Kostanın ortalama açılanması; kadınlarda; 139.05±5.35 derece, erkeklerde 137,54±5.62 derece, sağ kosta uçları arasındaki mesafe kadınlarda; 96.54±17.08 milimetre, erkeklerde; 108.16±18.15 milimetre, sağ Kosta derinliği kadınlarda 82.34±9.10 milimetre, erkeklerde 90.82±10.84, bulundu.. sol 4. kostanın ortalama açılanması; kadınlarda; 139.41±6.13 derece, erkeklerde 138.76±5.89 derece, sol kosta uçları arasındaki mesafe kadınlarda; 97.18±16.34 milimetre, erkeklerde; 115.02±62.79 milimetre, sol Kosta derinliği kadınlarda 81.62±10.15 milimetre, erkeklerde 90.61±10.71 milimetre, bulunmuştur. Sternum ve vertebra arasındaki mesafe kadınlarda 78.50±14.38 milimetre, erkeklerde 89.67±15.99 milmetre, her iki Kosta arasındaki mesafe kadınlarda 198.77±20.5 milimetre erkeklerde 219.95±19.36 milimetre olarak bulunmuştur. Cinsiyet belirlemede 4. kostanın morfolojik özelliklerinin özellikle sağ Kosta ölçümlerinin, sternum vertebra ve kostalar arasındaki mesafelerin cinsiyet ayrımında istatiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır. Araştırmamız sonucunda, morfolojik ve morfometrik özelliklerin bireysel farklılıklar gösterebileceğini ve her popülasyon için standart kuralların uygulanması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this reseaarch we aimed to evaluate the characteristics of the fourth costae along with the age related changes by the help of Multislice Computed Tomography(MSCT). The research was done from the measurements of MSCT images of 20 to 70 years old of 259 people. The participants were examined in two groups as men and women. 156 women and 133 men, total of 259 people were taken into consideration. The participants were chosen from healthy people who did not have any disease of the spine and sternal region, congenital anomalies, history of trauma or surgery and any malignant disease or metastasis due to malignant diseases. Taking advantage of chest CT images of the morphological characteristics of fourth costae and its combining vertebrae, the angulation of the left and right fourth costae, the distance between the sternum and vertebrae, the distance between the left and right costae,the distance between the ends of the each left and right fourth costae and the depth of both costae was measured and some other parameters like age and gender were added and a total of 10 parameters were evaluated. The analyzes of results, the average angulation of the right fourth costae in women 139.05±5.35 degree, in men 137,54±5.62 degree, the distance between the ends of the right costae in women was 96.54±17.08 milimeter, in men was 108.16±18.15 milimeter, the depth of the costae in women was 82.34±9.10 milimeter, in men was as 90.82±10.84 milimeter. The average angulation of the left fourth costae in women 139.41±6.13 degree, in men 115.02±62.79 degree, the distance between the ends of the left costae in women was 97.18±16.34 milimeter, in men was 108.16±18.15 milimeter, the depth of the costae in women was 81.62±10.15 milimeter, in men was 90.61±10.71 milimeter. The distance between the sternum and vertebrae was 78.50±14.38 milimeter in women, 89.67±15.99 milimeter in men, the distance between the left and right costae was 198.77±20.5 milimeter in women and 219.95±19.36 milimetre in men. In sex determination, the morphologic characteristics of the fourth costae especially the measurements of the right costae, the distances between the sternum, vertebrae, right and left costae were found to be statistically significant. Based on our research, the morphological and morphometric characteristics could show individual differences and we think that the standard rules should be applied for each population.