Panik bozukluk hastalarında duygu dışavurumunun yaşam kalitesi ve klinik özelliklerle ilişkisinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 415037
  2. Yazar: MERAL ORAN DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT YILDIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, Duygu Dışavurumu, Yaşam Kalitesi, Panic Disorder, Expressed Emotion, Quality of Life
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Duydu dışavurumunun (DD) anksiyete bozukluğu hastalarında tedavi sonucunu öngördüğü yapılan çalışmalarda bildirilmiştir. Bu çalışmada, DD'nun PB hastalarında demografik ve klinik özelliklerle ilişkisinin incelenmesi, duygu dışavurumu açısından panik bozukluğu (PB), majör depresif bozukluk ve sağlıklı kontroller arasında anlamlı bir fark olup olmadığının araştırılması ve PB hastalarında DD'nun yaşam kalitesi üzerine etkisinin olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza; PB tanılı 50 hasta, depresyon tanılı 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 150 kişi dahil edilmiştir. Sosyodemografik veri formu doldurulduktan sonra tüm katılımcılara duygu dışavurumu düzeyi ölçeği (LEE) ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği; anahtar akrabalarına ise duygu dışavurumu ölçeği (EE) verilmiştir. Ek olarak PB hastalarına STAI-1 ve STAI-2, depresyon hastalarına Beck Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. PB hastalarında; STAI-1 ölçek puanı ile LEE ölçek puanı ve LEE_e, LEE_a alt ölçek puanları ile arasında ve STAI-2 ölçek puanı ile LEE_a alt ölçek puanı arasında doğrusal bir ilişki olduğu, bekar veya dul olanların, evli olanlara göre LEE-a ve LEE-t alt ölçek puanlarının daha yüksek; evlilerin ise bekar ve dullara göre EE_ aikk alt ölçek puanının daha yüksek olduğu, anahtar akrabası eşi olanların, anahtar akrabası eşi olmayanlara göre LEE_a alt ölçek puanlarının daha yüksek, EE_aikk alt ölçek puanlarının daha düşük olduğu görülmüştür. PB ile depresyon ve PB ile kontrol grubu arasında LEE ve EE ölçeği ve bu ölçeklerin alt ölçek puanları açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Ayrıca DD'nin PB hastalarında yaşam kalitesi üzerine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. PB hastalarının duygu dışavurumu düzeyinin hastalığın seyrini nasıl etkilediğini, tedavi ve relapslarla ilişkisinin değerlendirildiği geniş örneklemli izlem çalışmaları bu konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Previous studies have shown that Expressed Emotion (EE) may predict the outcome of treatment in patients with anxiety disorder. In this study, we aimed to investigate the relationship between EE, and demographic and clinical characteristics of patients with PD, to determine whether there is a difference between panic disorder (PD), major depressive disorder (MDD) patients and healthy controls (HC) in terms of EE, and to investigate the effect of EE on quality of life in patients with PD. Our study involved a total of 150 participants (50 patients with PD and 50 patients with mdd, and 50 HC). After completing the sociodemographic data form, all participants were given the Level of Expressed Emotion Scale (LEE) and the SF-36 Quality of Life Scale. Further, the Expressed Emotion Scale (EE) was completed by the participant's key relatives. Additionally, the STAI-1 and STAI-2 were completed by patients with PD, and the Beck Depression Inventory (BDI) was completed by patients with MDD. In patients with PD, there was a linear relationship between the STAI-1 scale score and the LEE scale total score, and the LEE-emotional response (LEE_e) and LEE_attitude toward illness (LEE_a) subscale scores; and between the STAI-2 scale score and the LEE-a subscale score. Single or widowed patients with PD had higher LEE_a and LEE_ tolerance/expectations (LEE_t) subscale scores compared to married patients. Married patients with PD had higher LE-emotional overinvolvement (LE_eo) subscale scores compared to single or widowed ones. Patients whose key relatives were their spouses had higher LEE_a subscale scores and lower LE_eo subscale scores compared to patients whose key relatives were not. There was no significant difference between PD and depression, and between PD and control groups in terms of the LEE and the LE scales and their subscale scores. It was also demonstrated that EE had no effect on the quality of life in patients with PD. Follow-up studies with larger sample sizes evaluating how EE of patients with PD affects the course of the disorder, and investigating the relationship between EE and the treatment outcome and relapses in PD patients will help us better understand this subject.