Behçetli hastalarda glomerülopatinin değerlendirilmesi
Evaluation of glomerulopathy in patients with Behçet? S disease
  1. Tez No: 415085
  2. Yazar: ALİ YALÇINDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, glomerülopati, proteinüri, mikroalbümin/kreatinin oranı, Behçet?s disease, glomerulopathy, proteinuria, microalbumin/creatinine ratio
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Behçet hastalığı kronik, nükslerle seyreden, multisistemik, idyopatik ve spesifik tedavisi olmayan bir hastalıktır. Behçet hastalığının etiyopatogenezi henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Muhtemelen genetik, immün, inflamatuar mediyatörler, ısı-şok proteinleri, oksidatif stres, lipid peroksidasyonu, enfeksiyöz etkenler ve çevresel faktörlerin kombine etkisi sonucu gelişmektedir. Dolaşımdaki artmış immünkompleksler, komplemanlar, akut faz proteinleri, bozulmuş lenfosit kemotaksisi, artmış B hücre stimulasyonu da hastalıkla ilişkilidir.Behçet hastalığında birçok sistem etkilenmektedir. Bu multisistem hastalıkta böbrekler de, glomerülonefrit dahil değişik derecelerde etkilenmektedir. Ancak literatürde, Behçet hastalarında glomerüler hasarın erken bir göstergesi olan mikroalbuminüri taramasının yapıldığına dair bir bilgi bulunmamaktadır.Amaç: Behçette böbrek tutulumu çeşitli çalışmalarda çok farklı oranlarda verilmiş. Belirgin renal hasarlı vakalar yayınlanmış. Glomerüler hasarın erken bir göstergesi olan mikroalbumin düzeyinden yararlanarak renal tutulumun varlığı ve erken belirlenmesi amaçlanmıştı.Hipotez: Behçet hastalığında glomerüler hasara bağlı albuminüri görülür.Behçet hastalığı tanısı almış 122 hasta ve 40 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 162 kişi çalışmaya alındı. Hastalarda ve kontrol grubunda spot idrarda kreatinin ve mikroalbümin düzeyi ölçüldü. Hasta grubunun serum CRP düzeyleri de ölçüldü. Spot idrarda ölçülen mikroalbümin/kreatinin oranları kontrol grubu değerleri ile karşılaştırıldı, hastalık parametreleriyle ilişkisi incelendi.Hasta grubunda, kontrol grubuna göre daha yüksek mikroalbümin/kreatinin oranı saptadık (p=0.017). Behçet hastalığına ait klinik bulgular içinde sadece genital tutulumla, mikroalbümin/kreatinin oranı arasında anlamlı bir ilişki bulduk (p=0.000).Sonuç olarak Behçet hastalığında renal tutulum vardır. Bu, mikroalbumin düzeyi ile saptanıp takip edilebilir.Hasta grubunun mikroalbümin/kreatinin oranının takibiyle glomerüler değişikliklerin seyri hakkında daha net fikir sahibi olunabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Behçet?s disease is a chronic, relapsing, multisystemic and idiopathic disorder with no specific treatment. Etiopathogenesis of Behçet?s disease has not been clarified, yet. It is supposed to be caused by a combined effect of genetics, immüne dysregulation, inflammatory mediators, heat shock proteins, oxidative stress, lipid peroxidation, infectious agents and environmental factors. Raised levels of circulating immüne complexes, complements and acute phase proteins, deteriorated lymphocyte chemotaxis, and excessive B cell stimulation are also associated with etiology of the disease.Many systems are affected in Behçet?s disease. This multisystemic disease is also associated with various degrees of kidney damage including glomerulonephritis.Aim: Renal involvement in Behçet?s disease has been reported to occur in different proportions in various studies. The cases of serious renal injury have been presented. The aim of the study was to detect the presence of renal involvement and early damage by the help of microalbumin level which is an early indicator of glomerular damage.Hypothesis: As a consequence of renal damage due to Behçet?s disease, microalbuminuria is seen in Behçet patients.Onehundredtwentytwo patients with Behçet?s disease and 40 healthy controls (a total of 162 subjects) were included in the study. Microalbumin and creatinine levels were measured in spot urine specimens of all patients and all controls. Serum CRP levels were also measured in patients group. Spot urine microalbumin/creatinine ratios were compared with the results in controls, its relation with clinical findings of the disease was investigated.The urinary microalbumin/creatinine ratio was higher in patients than in controls (p=0.017). There was a significant relation only between genital ulcers and microalbumin/creatinine ratio (p=0.000).In conclusion, renal involvement is seen in Behçet?s disease. That can be determine and follow up with microalbumin level.We hypothesize that the follow up of microalbumin/creatinine ratio of the patient group might provide us a clearer notion regarding glomerular changes during disease process.