Denerve  deri yaralarında epidermal büyüme faktörü taşıyan polimer kapamalarının yara iyileşmesine olan etkilerinin   araştırılması
Examination of the effect of polymer wound dressings carrying epidermal growth factor on wound healing in denervated skin defects
  1. Tez No: 415086
  2. Yazar: GÖKHAN KARAEMİNOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM VARGEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Denervasyon, EGF, PCL, Jelatin, Yara İyileşmesi, Denervation, EGF, PCL, Gelatine, Wound Healing
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Denerve yaranın iyileşmesiyle ilgili sorunlarla klinikte sıklıkla karşılaşılmaktadır. Diabetik olan yaralar, dekübit ülserleri gibi denerve tam kat doku defektlerinin iyileştirilmesinde yeni yöntemlere ve malzemelere ihtiyaç vardır. Bu amaçla EGF bağlanmış polikaprolakton-jelatin nanofiberden oluşan polimer yara kapamalarının denerve yaraların iyileştirilmesindeki etkileri ve yararları araştırıldı. Araştırmada ağırlığı 180-200 g arasında olan Wistar cinsi dişi albino sıçanlar kullanıldı. Deney grubu sıçanların sağ torakolomber bölgelerine cerrahi denervasyon uygulandı. Cerrahi denervasyondan 10 gün sonra deneklerin sağ paravertebral bölgelerinde 1.5 cm çaplı dairesel iki adet tam kat defekt oluşturuldu. Aynı seansta PCL, PCL-Jelatin, EGF bağlanmış PCL-Jelatin nanofiber doku iskelelerinden oluşan yara kapamaları defektlere yerleştirildikten sonra 7, 21 ve 40. günlerde biopsi yapılarak, yara çapı, yara derinliği ölçüldü ve yaranın tam kapanma zamanları saptandı. Örneklerden histopatolojik inceleme yapıldı. Hematoksilen eozin ve modifiye Masson trikrom yöntemiyle boyanan kesitler yara iyileşme süreci açısından skorlanarak değerlendirildi. Takipler sonucunda; PCL, PCL-Jelatin yara örtü materyali uygulanan alanların daha geç iyileştiği, EGF bağlanmış PCL-Jelatin polimer yara örtü materyali uygulanan alanların kontrol grubuna göre ilk bir haftada daha hızlı iyileştiği gözlendi. Çalışmamız sonucunda elde edilen bulgular, PCL-Jelatin nanofiberlere bağlanmış EGF den oluşan polimer yara kapamalarının yara üstüne doğrudan uygulanmasının yara reepitelizasyonunu hızlandırdığını göstermiştir. Elde ettiğimiz sonuçlar, bu polimer yara kapamasının yara iyileşmesinde topikal olarak gelecekte yapılacak araştırmalar sonucunda kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Wound healing problems of denervated skin defects are commonly observed in clinical practise.New methods and materials are needed to treat denervated full thickness skin defects such as diabetic ulcers, decubitis ulcers. For this purpose we have studied gelatine PCL nanofiber scafold combined with EGF serving as a bioactive wound dressing. The effects and benefits of PCL-Gelatine nanofiber scafold combined with EGF wound dressing on wound healing were investigated. Female Wistar albino rats weighting 180-200g were used in this study. In all groups rats were surgically denervated at right thoraco-lumber region. Ten days after surgical denervation two circular full thickness skin defects were created on the right paravertebral side. In the same session, PCL, PCL-Gelatine, PCL-Gelatine nanofiber scafold combined with EGF wound dressings were placed on the defects. Wound biopsies, including the surrounding healty tissue, were performed at 7, 21, and 40 days after the operation. Diameters, depth and complete closure time of wounds were noted. Biopsy specimens were stained with Hematoxylin-eosin and modified Masson Tricrom techniques and healing processes were scored. In PCL-Gelatine-EGF group, healing processes in the first week was faster than the other groups. Our results demonstrate that PCL-gelatine nanofiber scafold combined with EGF wound dressing accelarated reepitelization of denervated full thickness skin defects when effectively applied directly to a wound. As a result of future researches this polymer would be used as a topical wound repair agent.