Ayak deformitelerinin değerlendirilmesinde podoskop cihazının güvenilirliği
Reliability of podoscope device for foot deformities assessment
- Tez No: 415146
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Ayak, Güvenilirlik, Mental Bozukluk, Pes Planus, Podoloji, Foot, Reliability, Mental Disorders, Flatfoot, Podology
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Ayak Deformitelerinin Değerlendirilmesinde Podoskop Cihazının Güvenilirliği Ayak, insan ve yürüyebilen her varlık için hareket kabiliyetini ve dünyayla olan temasını sağlayan çok önemli bir anatomik yapıdır. Bu yüzden ayak iyi analiz edilmeli, erken dönemde değerlendirilerek herhangi bir deformite varlığında uygun yöntemlerle düzeltilmelidir. Dolayısıyla ayak analizi için çeşitli yöntem ve cihazlar geliştirilmiştir. Bu çalışmadaki amacımız, ayak analizinde kullanılan çeşitli yöntemlerden daha yaygın olan podografla, daha yeni ve az kullanılan podoskop cihazının kullanım kolaylıklarını karşılaştırmak ve bunun sonucunda ayak analizi için uygun yöntemin kullanılmasına yol göstermektir. Bununla birlikte, ayak deformitelerinin değerlendirilmesinde Podoskop cihazının güvenli ve kullanışlı bir yöntem olup olmayacağını göstermeyi hedefledik. Çalışmamız, Trabzon Rehabilitasyon Merkezi bünyesindeki, komut alabilir düzeyde zekaya sahip, 18'i kız 25'i erkek toplamda 43 zihinsel engelli bireyle yapıldı. Gözlemle ve palpasyonla çeşitli ayak deformiteleri olduğu düşünülen engelli bireyler çalışmamıza katıldı. Bireylerin ayak analizleri podoskop ve podograf adı verilen cihazlarla aynı anda yapıldı. Her bireyin IQ'su cinsiyeti, yaşı, vücut kitle indeksi, ayak uzunluk ölçümleri ve podoskop ve podograf üzerindeki ayak analiz verileri toplanarak karşılaştırma yapıldı. Genel anlamda bakıldığında, her iki cihazla yapılan ölçümlerde çıkan sonuçlar arasında anlamlı farklılıklar yoktur. Bu da iki cihazın benzer sonuçlar verdiğini gösterir. Kullanım kolaylıkları açısından bakıldığındaysa, ölçüm sırasındaki izlenimlere dayanarak; podoskopla ölçüm yapmak daha pratik ve daha az zaman aldığı tecrübe edilmiştir. Sonuç olarak yaptığımız çalışma neticesinde, ayak deformitelerini değerlendirmek için“Podoskop”cihazı kullanışlı ve güvenlidir diyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Reliability Of Podoscope Device For Foot Deformities Assessment Feet are very important anatomic form which give moving ability for human-being and for every creature that can walk. For this reason, feet should be well examined and any deformity should be corrected by appropriate methods being evaluated at an early stage of walking. As a consequence of foot examination importance, several devices and methods were developed. Our goal in this study is to compare the usage easiness of podogram that usually used in foot analysis and podoscope that more new but less frequently used. As a result, is to provide of guidance on the use of appropriate methods of analysis for the foot measurements. At the same time, we aim to demonstrate that Podoscope device is safe and useful method for assessment of foot deformities. Our study is performed with, 18 female and 25 male totally 43 mental retarded people have intelligence level that may take command, from Trabzon Rehabilitation Center. Mental retarded individuals who have various foot deformities evalueted with observations and palpation, participated in our study. Foot analysis of individuals were performed with devices called Podoscope and Podograph simultaneously. Each individual's IQ, gender, age, body mass index, foot length measurements and analyze data collected Podoscope and padograph made on foot, were compared. In general, there is no significant difference between results of both device measurements. This shows that, the two devices have similar results. In terms of usage easiness, due to observations during experiment procedure, it can be mentioned that measuring with podoscope is more practical and also less time consuming. In sum, by results of our study; we can be said that podoscope is a more appropriate device with its useful and reliable for assessment of foot deformities.