0-2 yaş doğumsal anatomik anomalisi olan bebeklerin annelerinin risk faktörleri açısından değerlendirilmesi
Evolation of mothers of 0-2 aged babies with congenital anomalies
- Tez No: 415145
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Anomali oluşum sebepleri, Anne yaşı, Çevresel etkenler, Major konjenital anomaliler, Minor konjenital anomaliler, Environmental factors, Maternal age, Major congenital anomalies, Minor congenital anomalies, Reasons for the formation of anomalies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Konjenital anatomik anomaliler doğumda var olan gelişim kusurlarını tanımlayan terimlerdir. Anomalilerin %10-20 si genetik, %10-20 si çevresel ve % 60-80'i bilinmeyen faktörlere bağlı meydana gelmektedir. Konjenital anatomik anomaliler canlı doğan bebeklerin %2-3'ünde bulunur ve bunların binde 7'sinde birden fazla majör konjenital anatomik anomali bir aradadır. Ayrıca işlev bozukluğu veya estetik sorunlara yol açmayan ve yenidoğanların yaklaşık %15'inde bulunabilen minör konjenital anomaliler majör anomalilerin varlığına işaret edebilirler. Akraba evliliklerinin sık yapıldığı, doğumların erken yaşta başlayıp ileri yaşlara kadar devam ettiği ve henüz doğum öncesi bakımın hedeflenen düzeyin altında kaldığı ülkelerde beslenme, enfeksiyonlar, ilaçlar ve çevresel faktörler konjenital anomalilerin sebepleri arasında bulunmaktadır. Başta gebelikte folik asit olmak üzere B grubu vitaminlerin yetersiz tüketimi, kafein, alkol ve sigara kullanımının fazlalığı, maternal tip 2 diyabetes mellitus, fetotoksik ilaç kullanımı konjenital anomalilerle en sık ilişkilendirilen değişkenler arasında olup toksik tarım ilaçları, radyasyon, kurşun, anestezik ajan, sigara kullanımı gibi medikal olmayan risk faktörlerinin de sebep olabileceği düşünülmektedir. Ayrıca düşük sosyoekonomik düzeye sahip bölgede doğan çocuklarda, yüksek sosyoekonomik düzeye göre NTD'nin daha fazla görüldüğünü belirten yayınlar mevcuttur. Alkol ve sigara gebelikte en sık karşılaşılan ikinci dereceden teratojenik ajanlardır. Sigara, kalp ve ekstremite anomalilerine, konjenital diyafragma hernisine, üriner sistem anomalilerine sebep olabilir. Gebelerin sigara dumanına maruz kalmasının (pasif içicilik) serum homosistein düzeylerini artırarak nöral tüp defektlerini artırabileceği yönünde bulgular vardır. Sigara yarık damak gibi bazı doğumsal anomalilerin görülme riskini artırmaktadır. Biz tezimizde sık görülen konjenital anomaliler ile ilgili retrospektif çalışmayı hedefledik. Tezimizin amacı, anomalisi olan 100 ve sağlam 100 çocuğun ailelerini incelemek ve 68 soruluk bir anket ile gebelik periyotlarını değerlendirebilmektir.
Özet (Çeviri)
Congenital anatomical abnormalities are some sets of terms that define developmental defects which present at birth. Congenital anomalies ocur by genetic, environmental and some other unknown factors in the ratio of 10-20: 10-20: 60-80 . These type of anomalies exist at % 2-3 of newborns and % 0,7 of these effected newborns have multiple congenital anomalies. In addition to majör anomalies there are some types of minör anomalies which ocur in of 15 newborns. These minor anomalies do not cause any functional or aesthetical problems while they could be indicator of existance of major anomalies. In Turkey, cross cousin marriage, giving birth at very early ages and very late ages are very common. Also, prenatal care is not enough in Turkey. In addition to these reasons there are some other type of factors as nutrition, infections, medicines and environmental factors that cause congenital anomalies. The most strong reasons of congenital anomalies are inefficient usage of folic acid and other B vitamin derivatives, usage of caffein, alcohol and cigarette; maternal type-2 diabetes mellitus, fetotocsic medicines. Other types of factors are pesticides, radiation, lead, anesthetetic agents, smoking. In sum newborns of low socio-economic regions show higher ratio of NTDs in comparson to those of high socio-economic regions. Alcohol and smoking are the most commom among second degree teratogenic factors. Smoking may causecardiac and extremity abnormalities, congenital diaphragmatic hernia and urinary system abnormalities. Passive smoking may cause NTDS by increasing blood serum level homocyctein. Smoking also increases the risc of cleft palate. Cleft palate as well as some congenital anomalies seen risk retrospective study and survey application made in the form of families in be asked many questions related to pregnancy. We aimed to ask nearly 68 questions related with pregnancy anomalies 100 to families without anomalies 100 gestation period of the child's parents will be questioned.