Çözünür siyah çayın hepatosit hücre serilerinde (HEPG2) paraoksonaz-1 ekspresyonuna etkisinin incelenmesi
Effect of instant black tea on paraoxonase-1 expression in the hepatocyte (HEPG2) cell lines
- Tez No: 415147
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRGÜL KURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Apolipoprotein A-I, Çözünür Siyah Çay, HDL, HepG2, Laktonaz, Paraoksonaz-1, Apolipoprotein A-I, Instant Black Tea, HDL, HepG2, Lactonase, Paraoxsonase-1
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Çözünür siyah çay, siyah çayın (Camellia Sinensis) ilave işlemlerle toz haline getirilmiş şeklidir. Kendine özgü teaflavin ve tearubiginleri bulunduran siyah çay; antioksidan, antibakteriyal, antitoksin, antiviral, antimutajen, antikanser, antiinflamatuvar gibi özelliklere sahiptir. Siyah çayın kardiyovasküler hastalık riskini ve mortaliteyi azaltma potansiyeli olduğu belirtilmiş olsa da sonuçlar çelişkilidir. Bu çalışmada çözünür siyah çayın HepG2 hücre serilerinde HDL metabolizmasına etkilerinin araştırılması amaçlandı. Hücre kültürü MTT testi sonuçlarına göre sitotoksik olmayan konsantrasyonlar 50 µg/mL ve 100 µg/mL'lık çözünür siyah çay ve kontrol numuneleri olarak 18.25 µg/mL ve 36.5 µg/mL'lik sitrik asit/sodyum sitrat (çözünür siyah çayın karışımında bulunur) ve 100 µM ve 250 µM'lık kateşin (Camellia Sinensis yapraklarından elde edilen çayların önemli bileşeni) olarak bulundu. RT-PCR ile yapılan paraoksonaz-1 (PON1) gen ekspresyonları negatif kontrol (herhangi bir numune ilave edilmeyen) hücre serileri ile karşılaştırıldığında çözünür siyah çay ve kontrol numuneleri ile inkübasyona maruz bırakılmış hücrelerde 12. saatte artış olduğu ancak ilerleyen 24. ve 48. saatlerde (kateşin hariç) bazal seviyeye azaldı. Spektrofotometrik yöntemlerle belirlenen PON1 paraoksonaz ve laktonaz aktivitelerinde 48. saat hariç genel olarak tüm numunelerde artışlar gözlendi. Buna ek olarak, çay ve çay bileşeni numuneleri, sadece hücre kültüründe 12. saat'lik inkübasyonda apolipoprotein A-I (HDL'nin başlıca yapısal proteini, ELISA ile belirlendi) seviyesinin artmasına sebep oldu. Bu sonuçlar, kullanıma hazır çözünür siyah çay ve onun bileşenleri, HDL metabolizmasını düzenleyebilmekte ve böylelikle kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Instant black tea is the powdered form of black tea (Camellia Sinensis) with extra process. Black tea, which contains unique theaflavins and thearubigins, has antioxidant, antibacterial, antitoxin, antiviral, antimutagen, anticancer, antiinflammatory etc. properties. Although the reduction potential of the risk of cardiovascular disease and of mortality by black tea have been expressed, the results are conflicting. In this study it was aimed to investigate the effect of instant black tea on HDL metabolism in hepatocyte cell line (HepG2). According to MTT test in cell culture, noncytotoxic concentrations were found 50 and 100 µg/mL of instant black tea, and 18.25 and 36.5 µg/mL of citric acid/sodium citrate (found in instant black tea powder) and 100 and 250 µM of catechin (major component of teas produced from Camellia Sinensis leaves) as the control samples. When compared to negative controls (has not any additive sample) of cell line, a main antioxidant enzyme of HDL, paraoxonase-1 (PON1) gene expression determined by RT-PCR increased in cell cultures incubated with instant tea and with control samples at the hours of 12 but decreased following 24. and 48. hours up to basal levels except catechin. PON1 paraoxonase and lactonase activities, determined by spectrophotometric methods, of almost all samples increased except at 48. hour. In addition, tea and tea component samples caused to increase apolipoprotein A-I (major structural protein of HDL, determined by ELISA) at only the incubation hours of 12 in cell culture. These results indicated that ready to use instant back tea with constituents can be regulatory of HDL metabolism and thereby can be protective to cardiovascular diaseases.