Stres üriner inkontinanslı kadınlarda biyofeedback ve tüm vücut titreşim fizik tedavi modalitesi ile birlikte pelvik taban egzersizlerinin etkinliği
Investigation of the Effectiveness of Whole Body Vibration with Pelvic Floor Muscle Exercises, Biofeedback or Pelvic Floor Muscle Exercises Alone for the Treatment of Urinary Stress Incontinence in Women
- Tez No: 415154
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NURTEN ESKİYURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Stres üriner inkontinans, tüm vücut titreşim egzersizleri, biyofeedback, pelvik taban kas rehabilitasyonu, Urinary stress incontinence, whole body vibration, biofeedback, pelvic floor muscle rehabilitation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Amaç: Stres üriner inkontinanslı (SÜİ) kadınlarda biyofeedback ve tüm vücut titreşim (TVT) egzersizleri ile birlikte pelvik taban kas (PTK) egzersizlerinin etkinliğinin kontrol grubu olan PTK egzersizleri grubu ile karşılaştırılması yolu ile; PTK gücü, şikayetlerin şiddeti, üriner günlük, ped testi ve yaşam kalitesi üzerine olan etkinliğini araştırmak ve birbirlerine olan üstünlüklerini belirlemektir. Hastalar ve Yöntem: Prospektif, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmaya 38 kadın dahil edildi. Birinci gruba (Grup 1, n: 13) TVT egzersizleri ile birlikte PTK egzersizleri, ikinci gruba (Grup 2, n:13) biyofeedback ile birlikte PTK egzersizleri ve kontrol grubu olan ev egzersizleri grubuna (Grup 3, n:12) PTK egzersizleri tedavisi verildi. Hastalar dijital palpasyon ve perineometre, şikayetlerin şiddetinin puanlanmasında Vizüel Analog Skala (VAS), üriner günlük, ped testi ve yaşam kalitelerine etkilerin belirlenmesinde Incontinence Impact Questionnaire (IIQ-7) ve Urogenital Distress Inventory (UDI 6) ile değerlendirildi. İstatistiksel analizde tüm değerlendirmelerde anlamlılık düzeyi p0,05). Sonuç: Stres üriner inkontinanslı (SÜİ) kadınlarda TVT egzersizi ile birlikte PTK egzersizlerinin, en az biyofeedback ve PTK egzersizleri kadar etkin olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effectiveness of Whole Body Vibration with Pelvic Floor Muscle Exercises, Biofeedback or Pelvic Floor Muscle Exercises Alone for the Treatment of Urinary Stress Incontinence in Women Objective: To investigate the effectiveness of whole body vibration (WBV) with pelvic floor muscle (PFM) exercises, biofeedback or PFM exercises alone, for the treatment of urinary stress incontinence (USI) in female patient in comparison to each other and to determine the advantage of each technique over another. Patients and Method: We conducted a prospective, randomized, controlled trial involving 38 female patient with USI and randomized the patients to WBV treatment with PFM exercises (Group 1, n:13), biofeedback with PFM exercises (Group 2, n:13) and as control group (Group 3, n:12), home exercise group which received home exercise programme only. Patients were evaluated by digital palpation ve perineometer, Vizual Analog Scale (VAS), urinary diary, pad test ve to investigate the effectiveness on life qualty Incontinence Impact Questionnaire (IIQ- 7) ve Urogenital Distress Inventory (UDI 6). Statistical tests were conducted at the 0.05 significance level for all outcome measures. Results: WBV exercises with PFM exercises, biofeedback with PFM exercises and PFM exercise groups were effective on enhancing PFM strength evaluated with digital palpation and perineometer (p0,05). Conclusion: As a new treatment option WBV with PTK exercises is as effective as biofeedback with PFM exercises and PFM exercises for the rehabilitation of USİ in women.