Stres üriner inkontinans şikâyeti olan kadınlarda telerehabilitasyon yöntemi ile pelvik taban egzersizlerine ek olarak uygulanan fonksiyonel solunum kas eğitiminin yaşam kalitesi ve fonksiyon üzerine etkisi
The effect of functional respiratory muscle training applied in addition to pelvic floor exercises with telerehabilitation method on quality of life and function in women with complaints of stress urinary incontinence
  1. Tez No: 812304
  2. Yazar: EDA VİCİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN SOYDAŞ ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Stres Üriner İnkontinans, Fonksiyonel Solunum Kas Eğitimi, Pelvik Taban, İnspiratuar Kas Gücü, Yaşam Kalitesi, Stress Urinary Incontinence, Functional Respiratory Muscle Training, Pelvic Floor, Inspiratory Muscle Strength, Quality of Life
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı, telerehabilitasyon yöntemi ile pelvik taban egzersizlerine (PTE) ek olarak uygulanan fonksiyonel solunum kas eğitiminin, stres üriner inkontinans (SÜİ) şikâyeti olan kadınlarda, yaşam kalitesi ve fonksiyon üzerine etkisini incelemektir. Çalışmamıza 30 adet SÜİ şikâyeti olan kadın katılmıştır. Olgular iki gruba ayrıldı. Birinci gruba PTE içeren program, ikinci gruba PTE ve fonksiyonel solunum kas eğitimi programı birlikte uygulandı. Egzersiz protokolü haftada 2 gün, 6 hafta olacak şekildeydi. Hastalar yüz yüze değerlendirildi. Kadınların şikâyetlerini değerlendirmek için tedaviye başlamadan önce, tedavinin 2., 4. haftasında ve tedavinin sonunda İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (I-QOL), İnkontinans Etki Anketi- Kısa Formu (IIQ-7), Uluslararası İnkontinans Sorgulama Formu (ICIQ-SF), Beck Umutsuzluk Ölçeği (BUO), Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kullanıldı. Kadınların solunum kaslarının değerlendirmesi İnspiratuar Kas Gücü Ölçümü, maksimum inspiratuar basınç (MİP) MİP- MEP cihazı ile yapıldı. Kadınların PTKK Biofeedback EMG cihazı kullanılarak ölçüldü. Egzersiz programı Telerehabilitasyon yöntemiyle fizyoterapist eşliğinde hasta tarafından yapıldı. İkinci grup hastalarına iki haftada bir klinikte ölçüm yapıldı ve ölçüm sonuçlarına göre Threshold IMT (Inspiratory Muscle Trainer) cihazlarının basınç ayarları yapıldı. Egzersizler kolay, orta ve zor olarak ilerletildi. Grupların tedavi öncesi verileri arasında farklılık yoktu. Anket ve ölçüm skorlarına göre kontrol grubu ve çalışma grubu, grup içi karşılaştırmalarına bakıldığında istatiksel olarak anlamlı fark gözlendi. Çalışma grubunun tedaviye daha erken yanıt verdiği bulunmuştur. Kontrol ve çalışma gruplarının skorları tedavi öncesi, sonrası karşılaştırıldı. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamadı. Sonuç olarak uyguladığımız tedaviler, telerehabilitasyon yöntemi kullanılarak hastanın durumu, fizyoterapistin klinik gözlemlerine göre tercih edilebilir. SÜİ şikâyeti olan kadınlarda, yaşam kalitesi ve fonksiyonelliği arttırmak için kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of functional respiratory muscle training applied in addition to pelvic floor exercises (PTE) with telerehabilitation on quality of life and function in women with stress urinary incontinence (SUI). Thirty women with SUI complaints participated in our study. The cases were divided into two groups. A program including PTE was applied to the first group, and a PTE and functional respiratory muscle training program to the second group. The exercise protocol was 2 days a week, 6 weeks. The patients were evaluated face to face. The Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL), Incontinence Impact Questionnaire-Short Form (IIQ-7), International Incontinence Questionnaire Form (ICIQ-SF), Beck Hopelessness Scale (BUO), International Physical Activity Questionnaire (UFAA) were used to evaluate the complaints of women before starting the treatment, at the 2nd, 4th week and at the end of the treatment. Evaluation of women's respiratory muscles was done with Inspiratory Muscle Strength Measurement, maximum inspiratory pressure (MIP) MIP-MEP device. It was measured by using the PTKK Biofeedback EMG device of the women. The exercise program was performed by the patient with the telerehabilitation method, accompanied by a physiotherapist. The patients in the second group were measured every two weeks in the clinic and the pressure settings of the Threshold IMT (Inspiratory Muscle Trainer) devices were made according to the measurement results. The exercises were advanced as easy, medium and hard levels. There was no difference between the pre-treatment data of the groups. A statistically significant difference was observed between the control group and the study group, and within-group comparisons according to the questionnaire and measurement scores. It was found that the study group responded to treatment earlier. The scores of the control and study groups were compared before and after treatment. No statistically significant difference was found between the groups. As a result, the treatments we apply can be preferred by using the telerehabilitation method, according to the patient's condition and the clinical observations of the physiotherapist. It can be used to improve quality of life and functionality in women with SUI complaints.