Investigating of the effects on human physiology of the finishing
Tekstil terbiyesinde uygulanan bitim işlemlerinin insan fizyolojisi üzerine etkilerinin araştırılması
  1. Tez No: 415205
  2. Yazar: GÖKHAN TANDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan fizyolojisi, giysi konforu, dokuma kumaş, bitim işlemleri, konfor, human physiology, cloth comfort, woven fabric, finishing, comfort
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tekstil teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak insanların yaşam standartlarının yükselmesi sonucu, kumaş ve giysilerden beklentiler sadece sağlamlık, estetik, tasarım ve modaya uygunluk olmaktan çıkmıştır. Yoğun çalışma saatleri dışındaki serbest zamanlarda da kendisini rahat hissetmek isteyen günümüz insanı, giysilerden farklı beklentiler içerisindedir ve bu bağlamda giysi konforu insanlar için gün geçtikçe daha da önemli hale gelecektir. Tekstilin insan vücuduyla olan etkileşiminin büyük çoğunluğu giysilerin deri ile temasıdır. Derideki çoklu sensörler sürekli olarak ısıl, dokunsal, hareket, dokunma ve diğer dışsal uyarıcıları- bilinçli ve bilinçaltında algılamakta ve bu da tüm sübjektif algılamanın idrak edilme prosesini ortaya çıkarmaktadır. Bu kompleks sistemden dolayı tüm bireysel faktörler ile beraber (örn. erkek/kadın, kültürel altyapı, hormon durumu, vb.) bazı kumaşların duyusal algılanması sübjektif olup değerlendirilmesi güçtür. Birçok bilimsel çalışma“yumuşak”,“sert”,“hoş”, vb. gibi duyusal tanımlayıcılarla çalışmakta, fakat tekstil algılanmasının idraksal ve nörolojik parametreleri eksik kalmaktadır. Konforlu giysiler, farklı çevre koşulları ve aktivitelere bağlı olarak, vücudun değişen sıcaklık ve nemini transfer ederek vücudun ısı ve nem dengesinin korunmasında en önemli işlevi yerine getirirler. Bu tez çalışmasında insan fizyolojisine etki eden giysi konforunu araştırmak amacıyla farklı kimyasal ve mekaniksel bitim işlemleri incelenmiştir. Bunun için de hazırlanan dokuma kumaşlar üzerinde kumaş pürüzlülüğü, dökümlülük, nem transfer özellikleri, hava geçirgenliği, buruşmazlık testleri ve dikey yönde su iletim davranışları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Together with the developments in textile technology, as a result of the increasing standards of the living of people, the expectations from the clothes are not just robustness, aesthetiscs, design and modishness anymore. Modern people who wants to feel comfort also during the time out of working times, expect some more from the clothes ve according to this tendency the comfort of the clothes will be much more significant for he people by time. The interaction of textile fabrics with human body is mostly about the contact of the clothes with skin. Multiple detecting elements in the skin continuously detect the heat, movement, contact and all other stimulators from the outside and so the understanding process of the subjective perception happens. As a result of this complicated system, besides the personal factors (such as gender, cultural background, etc.) the emotional feelings of some fabrics are subjective and hard to evaluate. Most scientific studies include the sensual descriptions such as soft, nice, hard , however, the cognitive and neurological parameters of the textile perception are lacked. Comfort clothes perform the most important activity about protecting the moisture and temperature balance of the body by transferring the changing temperature and humidity of the body according to different environmental conditions and activities. In this thesis study, chemical and mechanical finising processes are studied in order to analyse the comfort of the clothes that affect the human physiology. For that purpose, the smoothness of the sfabric surface, drape, moisture transfer properties, crease resistance tests and vertical water transfer behaviours of woven fabrics are investigated