Chronological, Magmatological and Geochemical Study of Post-Collisional Basaltic Volcanism in Central Anatolia and Its Spatio-Temporal Evolution
Orta Anadolu'daki Çarpışma Sonrası Bazaltik Volkanizmanın Kronolojik, Magmatolojik ve Jeokimyasal İncelenmesi, Zamansal ve Mekansal Evrimi
  1. Tez No: 415223
  2. Yazar: GÜLLÜ DENİZ KÜLAHCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABİDİN TEMEL, PROF. DR. ALAIN GOURGAUD
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Orta Anadolu, çarpışma sonrası, Kuvaterner, bazaltlar, K-Ar yaşı, mineraloji, petroloji, jeokimya, Turkey, Central Anatolia, post-collisional, Quaternary, basalts, K-Ar age, mineralogy, petrology, geochemistry
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu tez Orta Anadolu'daki (Erciyes ve Hasandağ stratovolkanları ile Obruk-Zengen ve Karapınar dağınık volkanizmaları) çarpışma sonrası Kuvaterner bazaltlarının petrolojik ve jeokimyasal özelliklerini ortaya koymuş, Kapadokya'daki magmatizmanın zamansal-mekansal evrimine odaklanmıştır. K-Ar jeokronolojisi, aynı konum ve yaşta olan alkali ve kalkalkali bazaltların birlikte varolduğuna işaret etmektedir. Ayrıca, sonuçlar bu bazaltların çok genç (bir kaç bin yıl) olabileceklerini göstermiştir. Kapadokya'daki Kuvaterner bazaltlarının mineralojisi aşağıdaki gibidir: plajiyoklaz, olivin, klinopiroksen, ortopiroksen ve oksitler (manyetit, ilmenit). Ortopiroksen sadece Erciyes bazaltlarında görülürken, Hasandağ ve Obruk-Zengen ve Karapınar volkanizmalarında yoktur. Plajiyoklaz fenokristalinin çoğunlukla dengesiz özellikler göstermesi magma karşım sürecine işaret etmektedir: karmaşık zonlanma (normal, ters, osilasyonlu), eriyik kapanımlarınca zengin konsantrik zonlar, soğurulma özellikleri. Bununla birlikte, gözlemlenen mineraloji, baskın fraksiyonel kristallenme süreciyle de uyumludur. Hesaplanan jeobarometre Erciyesideki magma kökeninin diğer yerlerden daha sığ'da yer aldığını göstermektedir. Jeokimyasal sonuçlar Erciyes ve diğer yerlerin sadece mineralojik farklılığını değil, aynı zamanda yaştaş alkali ve kalkalkali bazaltların birlikteliğini de ortaya koymuştur. Çalışılan tüm bazaltlar LREE (Hafif Nadir Toprak Elementler) ve LILE'ce (İri Katyonlu Litofil Elementler) zengindirler. İzotopik veriler (Sr, Nd, Pb, O) zenginleşmiş litosferik kaynağın önemini göstermiştir. Tüm jeokimyasal veriler ayrıca kıtasal kabuk ve daha önceki bir dalma-batmanın kalıntısı ile kontaminasyon gibi süreçleri ve başka kaynakların izlerini de göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis revealed the petrological and geochemical characterization of post-collisional Quaternary basalts of Central Anatolia (Erciyes and Hasandağ stratovolcanoes, and dispersed volcanisms of Obruk-Zengen and Karapınar), focusing on the spatiotemporal evolution of the magmatism in Cappadocia (Turkey). K-Ar geochronology indicated the coexistence of alkaline and calc-alkaline basalts from the same location and age. Moreover, the results also show that these basalts may be very young (a few thousand years). The mineralogy of Quaternary basalts from the Cappadocia is as follows: plagioclase, olivine, clinopyroxene, orthopyroxene and oxides (magnetite, ilmenite). Orthopyroxene is observed only in basalts of Erciyes, while it is lacking in Hasandağ and dispersed volcanisms of Obruk-Zengen and Karapınar. The plagioclase phenocrysts often exhibit disequilibrium features attributed to magma mixing process: complex zoning (normal, inverse, oscillatory), concentric zones rich in melt inclusions, resorption features. However, the observed mineralogy is consistent with a dominant fractional crystallization process. The estimated geobarometer show that the origin of magmas of Erciyes is shallower than the other settings. The results in geochemistry confirm not only the mineralogical duality between Erciyes and the other settings but also the coexistence of alkaline (normative nepheline) and calc-alkaline characters of the contemporary basalts. All studied basalts are enriched in LREE (Light Rare Earth Elements) and LILE (Large Ion Lithophile Elements). The isotopic data (Sr, Nd, Pb, O) indicate the importance of enriched lithospheric source. All geochemical data also display the signature of other sources and processes such as contamination by the continental crust and heritage of a former subduction.