A chronological analysis of reporting verbs by American and Chinese officials during COVID-19
COVID-19 salgını süresince Amerikan ve Çin yetkilileri tarafından kullanılan raporlama kelimelerinin kronolojik analizi
  1. Tez No: 853112
  2. Yazar: IBRAHIM AHMED HABEEB HABEEB
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAYEF JOMAA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: COVID-19, Laboratuvar Sızıntısı Komplosu, Raporlama Fiilleri, Önyargılı, Tarafsız, Anlamsal Analiz, Amerika, Çin
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
COVID-19 pandemisi ile ilgili olarak Washington ve Pekin arasında karşılıklı siyasi suçlamalar olduğunda, Çin'in Wuhan laboratuvarlarından salgının sızdığından sorumlu olduğu gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri Çin'e parmak işaret etmeye başladı. Çin bu inançları reddediyor. Bu çalışma China Daily ve Washington Post'ta yayınlanan 48 siyasi belgeyi inceliyor. Bu çalışma, China Daily'den 2020'yi temsil eden 12 siyasi makaleden ve 2021 için başka 12 makaleden raporlama fiillerini çıkarmak için Hyland'ın (1999, 2000) raporlama fiilleri sınıflandırmalarını kullanmaktadır. Aynı makale 2020 ve 2021 için Washington Post için de geçerlidir. Araştırmacı, bu makaleleri bağlamsal ve anlamsal çağrışımlar açısından manuel olarak analiz eder. Bu analiz, hangi ülke gazeteciliğinin daha tarafsız RV'ler kullandığını ve hangilerinin daha az kullandığını belirlemek için kronolojik ve nispeten gerçekleştirilmiştir. Çin'in Amerikan gazeteciliğinden daha az önyargılı RV kullanması bekleniyordu. Sonuçlar, Washington Post'un Çin'den daha az önyargılı RV kullandığını gösteriyor. Bunun nedeni, Amerikan eleştirisinin RV kullanımı ile sınırlı olmamasıdır. Aksi takdirde, Çin'i retorik cihazlar kullanmadan suçlamanın başka yolları da vardır. Semantiğe yakından dikkat edilerek siyasi bildiriler üzerinde daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
When there were political convictions between the Washington and Beijing about the COVID-19 pandemic, the United States started pointing fingers at China, as the latter was responsible for the epidemic leakage from Wuhan laboratories. In its role, China rejects these convictions and dismisses these rumors. This study explores 48 political documents published in China Daily and the Washington Post. It uses Hyland's (1999, 2002) classifications of reporting verbs to extract them from 12 political articles representing China Daily 2020 and another 12 for 2021. The same article number is for the Washington Post for 2020 and 2021. The researcher analyzes these articles manually for contextual and semantic connotations. This analysis was performed chronologically and comparatively following a qualitative method to determine which country's journalism uses more neutral RVs and which uses fewer. The findings show that the Washington Post uses fewer biased RVs than China. This reason is attributed to the fact that American criticism is not restricted to using RVs; otherwise, there are other ways to charge China without using rhetorical devices. Keyword: COVID-19; Lab Leak Conspiracy; Reporting Verbs; Neutrality; Biased; Semantic Analysis; America; China