Çelikhan çat barajı (Adıyaman) Havzası'nın fitososyolojik ve fitoekolojik özellikleri
Phytosociological and phytoecological features of the Çeli̇khan çat dam basin (Adıyaman)
- Tez No: 415364
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET HASENEKOĞLU, DOÇ. DR. AHMET ZAFER TEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sintaksonomi, Sinekoloji, Çat Baraj Havzası, Çelikhan, Adıyaman, Syntaxonomy, Synecology, The Çat Dam Basin, Çelikhan, Adıyaman
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çelikhan Çat Barajı Adıyaman il sınırları içindedir. Bu çalışma 2011-2013 yılları arasında yapılmıştır. Sintaksonomik çalışmalar esnasında 34 familya, 115 cins ve 167 tür ve tür altı takson tespit edilmiştir. Araştırma alanındaki endemizm oranı % 12'tir. Çalışılan alanın vejetasyonu Braun-Blanquet metoduna (1932) göre incelendi. Bu çalışma sonucunda 70 örnek parsel değerlendirildi, 7 bitki birliği tespit edildi. Tespit edilen Assosiasyonların hepsi bilim dünyası için yenidir. Assosiasyonlar ve onların bağlı oldukları üst kategoriler aşağıdaki gibidir: Class. Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Ordo: Querco-Carpinetalia orientalis Quezel, Barbero, Akman 1980 Alyans. Quercion anatoliche Akman, Barbero et Quezel 1979 Assosiasyon 1. Astragalo gummiferi - Quercetum cerridis ass. nova Assosiasyon 2.Eleagno angustifoliae–Salixetumbornmuelleri ass. nova Class. Astragalo–Brometea Quezel 1973 Assosiasyon 3. Bunio brevipii – Tanacetetum amanii ass. nova Ordo: Onobrychido armenae – Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, Quezel 1984 Alyans: Astragalo karamasici – Gysophilion eriocalycis Ketenoğlu, Quezel, Akman, Aydoğdu 1983 Assosiasyon 4. Elymo divaricatae – Astragaletum lamarckii ass. nova Assosiasyon 5. Aristolochio maurarii–Onosmetum nemoricoliiass. nova Assosiasyon 6. Gentiano olivieri – Phlometum kurdicae ass. nova Alyans: Phlomido armeniaceae – Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs 1983 Assosiasyon 7. Allio orientalis – Centranthetum longiflorii ass. nova
Özet (Çeviri)
The Çelikhan Çat dam basin is in the province of Adıyaman. This study was conducted between the years of 2011 and 2013. During the studies of syntaxonomic; 34 families, 115 genera and 167 taxa have been identified. Endemism rate of the study area is 12%. The vegetation of the area analyzed by the method of Braun-Blanquet (1932). As a result of this study, 70 minimal area analyzed and 7 associations have been identified. All the associations are new to science. Associations and their higher units are as follows: Class. Quercetea pubescentis (Oberd, 1948) Doing Kraft, 1955 Ordo: Querco-Carpinetalia orientalis Quezel, Barbero, Akman 1980 Alyans. Quercion anatoliche Akman, Barbero et Quezel 1979 Assosiasyon 1. Astragalo gummiferi - Quercetum cerridis ass. nova Assosiasyon 2. Eleagnoangustifoliae–Salixetum bornmuelleri ass.nova Class. Astragalo–Brometea Quezel 1973 Assosiasyon 3. Bunio brevipii – Tanacetetum amanii ass. Nova Ordo: Onobrychido armenae – Thymetalia leucostomi Akman, Ketenoğlu, Quezel 1984 Alyans: Astragalo karamasici – Gysophilion eriocalycis Ketenoğlu, Quezel, Akman, Aydoğdu 1983 Assosiasyon 4. Elymo divaricatae – Astragaletum lamarckii ass. nova Assosiasyon 5. Aristolochio maurarii–Onosmetumnemoricolii ass. nova Assosiasyon 6. Gentiano olivieri – Phlometum kurdicae ass. nova Alyans: Phlomido armeniaceae – Astragalion microcephali Akman, Ketenoğlu, Quezel, Demirörs 1983 Assosiasyon 7. Allio orientalis – Centranthetum longiflorii ass. nova