Petrography and geochemistry of the monogenetic volcanoes in the southern part of the Central Anatolian Volcanic Province
Orta Anadolu Volkanik Bölgesi'nin güney kesiminde yer alan monojenetik volkanların petrografisi ve jeokimyası
  1. Tez No: 415397
  2. Yazar: GÖKSU USLULAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GONCA KUŞCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvaterner, Çarpışma Sonrası Volkanizma, Monojenetik Volkanlar, Alkali Olivin Bazalt, CAVP, Quaternary, Post-collisional Volcanism, Monogenetic Volcanoes, Alkali Olivine Basalt, CAVP
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Orta Anadolu Volkanik Bölgesi'ndeki monojenetik volkanlar güneybatıdan kuzeydoğuya doğru beş bölgede kümelenmişlerdir. Bunlar sırasıyla, Karapınar, Eğrikuyu, Niğde, Acıgöl ve Erciyes bölgeleridir. Hasandağ stratovolkanının güneybatısında bulunan Eğrikuyu Monojenetik Bölgesi (EMB) çok sayıda skorya konisi ve bir kaç maar içerir. Skorya konisi ve maar lapilli ve bombaları ve skorya konileriyle ilişkili lav akıntıları alkali olivin (ol-ne normatif) ve geçişli-toleyitik (ol-hy normatif) bazaltlardır. EMF bazaltları klinopiroksen, olivin, plajiyoklaz ve Fe-Ti oksit fenokristalleri içerirler. Bazaltlar magmanın hızlı soğuması ve fraksiyonel kristallenme ile ilişkili olabilecek iskeletsi ve sektör zonlanmalı piroksen gibi dokuları ve göstermektedir. Yüksek Mg numaraları, Cr ve Ni içerikleri EMF bazaltlarının primitif olduğuna işaret etmektedirler. Jeokimyasal olarak yüksek LIL ve düşük HFS element içerikleri ve mantoya göre normalize diyagramlarda Nb-Ta, P ve Ti gibi elementlerdeki negatif anomaliler ile temsil edilirler. Ayrıca yüksek ve değişken Zr/Nb, La/Sm, Th/Y ve Th/Yb oranları heterojen ve akışkanca zengin bir kaynağı işaret etmektedir. EMF bazaltları çoklu-element diyagramlarındaki dalma-batma ortamına işaret edebilecek bu anomaliler dışında jeokimyasal özellikleri ile anorojenik alkali bazaltlarla benzerlik göstermektedirler. Denge-dışı ergime modelleri de daha önceki bir dalma-batma olayından dolayı akışkanlarca zenginleşmiş litosferik manto ile Kıbrıs yayı boyunca dalan levhanın kopması sonrasında transtansiyonel faylar yardımıyla hızla yükselen astenosferik manto kaynaklarının karışımını işaret etmektedir. Ayrıca kabuksal kirlenme ve genellikle ferromagnezyen minerallerin fraksiyonel kristallenmeye uğraması da EMF bazaltlarındaki bileşimsel farklılığa katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Monogenetic volcanoes in the Central Anatolian Volcanic Province (CAVP) are clustered in five regions from the southwest to the northeast, as Karapınar, Eğrikuyu, Niğde, Acıgöl and Erciyes. Eğrikuyu Monogenetic Field (EMF) in the southwestern part of Hasandağ stratovolcano contains numerous scoria cones and several maars. The scoria lapilli and bomb from the scoria cones and maars, and lava flows related to the scoria cones are alkali olivine (ol-ne normative) and transitional-tholeiitic (ol-hy normative) basalts. EMF basalts are clinopyroxene, olivine, plagioclase and Fe-Ti oxide-phyric. They display textures indicative of rapid cooling of the magma during quenching and fractional crystallization, such as skeletal and sector zoned pyroxenes. The high Mg#s Cr, and Ni contents of the EMF basalts reveal their primitive nature. They are geochemically characterized by high LIL and low HFS element abundances, and negative Nb–Ta, P and Ti anomalies in mantle-normalized patterns. However, they have high and variable Zr/Nb, La/Sm, Th/Y, and Th/Yb ratios, indicating a heterogeneous, variably fluid-rich source. Most of the geochemical features of the EMF basalts are comparable to anorogenic alkali basalts elsewhere, except subduction signature in the multi-element diagrams. Batch melting model also point to mixing of a sub-continental lithospheric mantle source enriched in incompatible elements due to previous subduction processes, and depleted asthenospheric mantle source uprising rapidly by means of transtensional faults following the slab break-off along the Cyprus arc. Moreover, crustal contamination and fractionation of mainly ferromagnesian phases contribute to the small compositional differences in the EMF basalts as well.