Eşen çayı (Fethiye-Muğla) üzerinde faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin çıkış sularının Eşen Çayı'na olan etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of trout farm's outflow waters to the Eşen Stream (Fethiye-Muğla)
  1. Tez No: 415425
  2. Yazar: HAVA ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Eşen Çayı, Gökkuşağı Alabalığı, Fiziko-Kimyasal Parametreler, Alabalık Yetiştiriciliği, Su Kalitesi, Esen Stream, Rainbow Trout, Physicochemical Parameters, Trout Farming, Water Quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmaEylül 2013-Ağustos 2014 tarihleri arasında, farklı kullanım alanlarına kaynak(içme suyu temini, tarımsal sulama, elektrik üretimi ve alabalık yetiştiriciliği) olan Eşen Çayı üzerinde faaliyet gösteren farklı kapasitede 3gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss)işletmesinde yapılmıştır. İşletmegiriş ve çıkış sularıfiziko-kimyasal su kalite parametreleri ile aylık olarak incelenmiştir. İşletme çıkış suları etkilerini kıyaslayabilmek için alabalık işletmeleri öncesindenReferans noktası belirlenmiştir. Araştırma süresince incelenen alabalık işletmelerine ait giriş ve çıkış sularısu sıcaklığı 11,30-14,88oC; pH 7,44-9,12; çözünmüş oksijen 4,97-10,43 mgL-1; doymuş oksijen % 11,00-99,50; elektriksel iletkenlik 253,30-405,00 µScm-1; tuzluluk ‰ 0,16-0,23; amonyum azotu (NH4+-N) ALA-2,92 mgL-1; nitrit azotu (NO2--N) ALA-0,50 mgL-1; nitrat azotu (NO3--N)0,91-28,39 mgL-1; toplam fosfor ALA-0,914 mgL-1; AKM ALA-10,90 mgL-1 ve BOİ5 değerlerinin 0,21-5,70mgL-1, TIN 0,91-28,39 mgL-1 değerleri arasında değişim göstermiştir.Bu analiz sonuçları SKKY (2008) ve YSKY(2015)'e göre değerlendirilmiştir; su sıcaklığı, pH, tuzluluk ve elektriksel iletkenlik değerlerine göre işletme çıkış suları, I. sınıf su kalitesi için belirtilen değerler arasında; oksijen doygunluğu II. sınıf; çözünmüş oksijen, amonyum, nitrit ve nitrat,toplam fosfor, AKM ve BOİ5 değerlerinin II. ve IV. Sınıf su kalitesi arasında değişim gösterdiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out in the Esen Stream, which is of importance for its strategic position as a source of drinking water supply, electricity production, agricultural irrigation, as well as for the presence of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In this study, some important water quality parameters of the inflow and outflow waters of three different rainbow trout farms with different capacities which located on the Esen Stream were mesasured monthly between September 2013 and August 2014. Also, for comparison between water quality values, a reference point was determined.The influent and outflow water parameters has varied with during the study: water temperature 11,30-14,88oC; pH 7,5-9,12; dissolved oxygen 4,97-10,43 mgL-1; oxygen saturation 11,00-99,50%; electric conductivity 253,30-405,00 µS cm-1; salinity 0,16–0,23 ‰; ammonium nitrogen (NH4+-N) BDL-2,92 mgL-1; nitrite nitrogen (NO2--N) BDL-0,50 mgL-1; nitrate nitrogen (NO3--N) 0,91-28,39 mgL-1; total phosphorus BDL-0,914 mgL-1, suspended solidBDL-6,50 mgL-1 and BOD5 0,21-4,85 mgL-1,TIN 0,91-28,39 mgL-1.Results of these analyses were evaluated according to SKKY (2008) and YSKY (2015). It was observed that, based on water temperature, pH, salinity and electric conductivity, outflowing water of the farms was within the values determined for class I. of water quality, whereas oxygen saturation was in class II, and dissolved oxygen, ammonium, nitrite, nitrate, total phosphorus, suspended solid material and BOD5 varied between classes II and IV.