Uzay kafes sistemlerin montajında yapılan hataların incelenmesi
The investigation of errors during the construction of the space frame systems
- Tez No: 415463
- Danışmanlar: PROF. DR. EŞREF ÜNLÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzay Kafes Sistem, Sap2000, Space Frame System, Sap2000
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sap2000 ile deplasman verebilmek için bir çok örnek üzerinde deplasman nereye verileceği çubuk uçlarına mı yoksa düğüm noktalarına mı verileceği araştırıldı. Bu deplasmanın gerçek sonuç vereceği sistemler çözülüp sonuçlar test edildi. Uzay kafes sistemi çelikten yapılan bir strüktür. Dünya'da çelik vazgeçilmez bir malzeme haline gelmiştir, çeliğin kullanımı günler geçtikçe yaygınlaşmaktadır. uzay kafes sistemleri tamamen çelikten oluşur ve birçok değişik yapılarda çatı olarak kullanmaktadır. Uzay kafes sistemini montaj ederken birçok işçi bolun (cıvata) sıkma hataları ve diğer hatalar oluşturmaktadır. Birleşim yerleri en çok problemli yerlerdir. Bir uzay kafes sistemde herhangi bir çubuğun gereğinden fazla sıkılması durumunda çubuklara gelen kuvvetlerin nasıl deiğistiği araştırıldı, bu araştırma sonucunda hatalı bir montaj yapılması durumunda kafes kiriş elemanlarındaki değerlerinin önemli ölçüde değişebildiği gözlendi. Düşünülmeyen bir hatanın söz konusu sistemin güvenliğini büyük ölçüde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this project, a number of examples have been studied to determine whether the displacement value should be applied at the rod ends or at the nodes in order to apply the displacement to a space frame on Sap2000 program. Those example systems that produce real results from this displacement are solved, and their results are tested. Space frame systems are steel made structures. Steel has become an indispensable material in the World, thus the use of steel as days going on is becoming widespread. These systems are used as roof for different types of structures. There are a lots of errors made by the workers or others during the installation of the system on the site. Those errors mainly related with the connection node in tightenning the bolts, thus we can say that joints are the most critical places. The variation of the forces acting on any space frame resulting from inappropriate bolt tightenning of those system elements are analyzed. As a result of this research, during the faulty installation of the space frame elements, the force values changes substantially from the actual forces taken in the design. It is observed that an unestimated mistake can have a big impact on the system.