Uzay kafes sistemlerin lineer olmayan davranışının optimum boyutlandırılmasına etkisi
Effects all nonlinear behavior on the optimum dsign all space truss systeams
  1. Tez No: 83346
  2. Yazar: MUSTAFA TURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT UZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Olmayan Analiz, Optimizasyon, Kafes sistem, Matris Deplasman Yöntemi V
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışmada, mühendislikte kullanılan taşıyıcı sistemler arasında önemli yer tutan kafes sistemlerin optimum boyutlandınlmasmda geometrik ve malzeme nonlineerliğinin etkisi incelenmiştir. Birinci bölümde bu konuda yapılan çalışmalar değerlendirilmiş ve bu çalışmanın amacı açıklanmıştır. İkinci bölüm iki ana başlık altında incelenmiştir. Bunlar uzay kafes sistemin lineer analizi ve nonlineer analizidir. Lineer analizde sistem rijitlik matrisi şekil değiştirmemiş konumda kurulur. Rijitlik matrisi ve dış yükler yardımıyla deplasmanlar ve çubuk kuvvetleri bulunur. Lineer olmayan analiz; Geometrik, malzeme ve hem geometrik hem de malzeme bakımından lineer olmayan analizler diye üçe ayrılır. Lineer olmayan analiz ise sistemin şekil değiştirmiş konum için yeni bir tanjant rijitlik matrisi kurularak ve telafi yük vektörünün sisteme uygulanmasıyla çubuk kuvvetleri ve düğüm noktalan deplasmanları düzeltilir. Telafi yük vektörü yeterli hassasiyet elde edilince lineer olmayan analiz tamamlanmış olur. Gerek lineer analiz gerekse nonlineer analizden elde edilen deplasmanlar ve çubuk kuvvetleri yardımıyla optimum boyutlandırılma yapılır. Optimizasyon yapılırken gerekli sınırlayıcı şartlar göz önünde bulundurulur. Üçüncü bölümde ise kesit alanları belirli olan uzay kafes sistemlerin düğüm noktalarına gelen yükler sıfırdan itibaren belirli aralıklarla artırılmıştır. Düğüm noktalarındaki yer değiştirmeler ve çubuk kuvvetleri her bir yükleme için hesaplanır. İkinci bölümdeki lineer olmayan optimizasyonda bulunan alanlara karşılık gelen deplasmanlar, Lagrange çarpanları ve hacimlerin adım sayısına göre değişimi incelenerek tablo ve şekillerle gösterilmiştir. Dördüncü bölümde ise, tablo ve şekillerdeki sayısal bulgular değerlendirilerek elde edilen sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Effects All Nonlinear Behavior on the Optimum Design All Space Truss Systeams Trusses are very important in civil engineering. In this study, the effects of geometric and material non-linearity on the optimum design of trusses are investigated. In the first the chapter, the previous research works on this subject are reviewed and assessed. Furthermore the scope of this study is given. In the second chapter, the linear and nonlinear analysis of trusses and the optimum design of space trusses are considered. In the linear analysis, the linear elastic matrix displacement method is applied to the undeformed configuration of trusses. In the nonlinear analysis, the linear elastic matrix displacement method is used iteratively in order to obtain the nonlinear behavior of the truss. The geometric and material stiffness matrices are constructed for the deformed structure in every step of the nonlinear analysis. And the compensating load vector is applied to the joints of the truss in order to adjust the joint displacement. This process is repeated until conpensating load vector disappears. The final values of member forces and joints displacements are obtained. Using the linear or nonlinear analysis results, the new cross section areas of members of trusses is determined, as a step of optimum design of truss. In every step of the optimization, using new cross section of truss, the linear or nonlinear analysis of truss is repeated, and the new cross section areas are reobtained. This process continues until minimum weight of truss is obtained, and the necessary limitations and constraints are satisfied. In the third section, the loads applied to the joints of truss is increased with certain intervals, beginning from zero to the loads which the nonlinear behavior of truss is seen large enough. For each load value, the displacements of joints and the the forces of members are computed firstly. The values of displacements, and the forces of members are plotted according to the load. Secondly, for each load value, the truss is designed optimally. The optimum values of cross section areas, The Lagrange coefficients, and the optimum truss weights are plotted acording to the load. And the and the same values are also tabulated. In the fourth section, the results obtained in the the previous are assessed, and the conclusions are drawn. Key Words : Nonlinear Analysis, Optimization, Truss, Matrix Diplacement Method VI